23948sdkhjf

Första snabbladdarna för tunga transporter i norra Sverige

Norra Sveriges första publika laddplats för tunga transporter i Skelleftehamn har öppnat. Målet är att påskynda elektrifieringen av tunga transporter.

I regionen finns Northvolt som nyetablerad industri, Boliden som den historiskt tunga industrin i regionen, Scania som fordonsleverantör, Wibax som transportbolag, Skellefteå Kommun som hamnoperatör och inköpare av transporter samt Skellefteå Kraft som leverantör av laddutrustning och förnybar energi, enligt ett pressmeddelande.

– Det unika i den här satsningen för snabbladdning av tunga fordon är att aktörer från hela värdekedjan samarbetar i en region där elektrifieringen är i fokus, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef E-mobilitet på Skellefteå Kraft.

Fordonstillverkare behöver veta att kunderna vill ställa om till eldrivna fordon. Transportföretag vill, om de investerar i eldrivna fordon, säkerställa att de går att ladda på strategiska platser utan onödigt uppehåll och energileverantören behöver vara trygg i att laddning kommer att efterfrågas.

– Elektrifieringen går snabbt framåt. Scania erbjuder nu ellastbilar för transportuppdrag i stad och region, på sikt även fjärrtrafik. Ökad tillgång till publik snabbladdning blir det tryggare för våra kunder att gå över till eldrift, säger Jessica Björkquist, ansvarig för E-mobility, Scania Sverige.

Elektrifieringen behöver gå fort och då är utbyggnaden av laddmöjligheter avgörande.

Etableringen är en del av Skellefteå Krafts satsning på att möjliggöra elektrifieringen av tunga transporter. Totalt har 9,5 miljoner kronor investerats i laddplatsen för tunga transporter. Tre lastbilar kommer att kunna laddas samtidigt med en effekt på 300 kW per laddare.

Etableringen är delvis finansierad av klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11