23948sdkhjf

Ny isgreppsmärkning på däcksidan

EU:s nya däckmärkning är bra speciellt för nordiska konsumenter. Från och med i år innehåller däckmärkningen även information om däckets is- och snögrepp och den har också en QR-kod som leder till en omfattande europeisk databank om däck.

– När information om däckets is- och snögrepp inte var med på däckmärkningen ledde den konsumenterna vilse. Isgreppsmärkningen skiljer nu däck som passar för nordiska förhållanden från andra vinterdäck och märkningen är nu också med på däcksidan. Sedan november 2022 finns isgreppsmärkningen på däcksidan på dubbdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 och på dubbfria vinterdäcket Nokian Tyres Hakkapeliitta R5, berättar Jarmo Sunnari, global produktchef på Nokian Tyres.

Förutsättningen för att ett däck ska få isgreppsmärkningen är att det klarar ett isgreppstest som grundar sig på den internationella isgreppsmetoden. För att få godkänt i testet ska däcket ha minst 18 procent bättre gränsvärden än jämförelsedäcket. Isgreppsmärkningen gäller i början endast personbilsdäck. Enligt Nokian Tyres kan testmetoden i framtiden användas även på däck för lätta lastbilar.

– Isgreppsmärkningen garanterar att däcket har säkra köregenskaper i krävande nordiska vinterförhållanden. Vi rekommenderar inte användningen av centraleuropeiska vinterdäck i förhållanden de inte är utvecklade för, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392