23948sdkhjf

Svenskar snålar när soppan är dyr

Däcktillverkaren Goodyear har inför vintern tillfrågat 1 000 svenska bilister om deras körvanor. Det visar sig att 54 procent har förändrat sitt körbeteende till följd av de rådande drivmedelspriserna, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Bland de som kör en bensin- eller dieseldriven bil svarar 61 respektive 64 procent att de förändrat sin körning, medan endast 44 respektive 48 procent av el- och hybridbilförarna svarar samma sak.

Den vanligaste förändringen i körbeteendet är att försöka köra sparsamt, genom att använda sig mer av Ecodriving. Det uppger 43 procent, medan 36 procent svarar att de börjat hålla nere hastigheten. Vidare uppger närmre en tredjedel att de släpper på gasen i nedförsbackar och en av fem uppger att de ser till att ha rätt lufttryck i däcken.

– Faktum är att däcken står för upp till 20 procent av bilens bränsleförbrukning och genom att välja däck med en högre klassificering för bränsleeffektivitet i EU-däckmärkningen kan du köra längre på varje full tank. Dessutom är det viktigt att ha rätt lufttryck i däcken. För lågt däcktryck ger högre rullmotstånd och ökar därför bränsleförbrukningen, säger Claes Hedström, general manager sales consumer Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078