23948sdkhjf

Nimbnet bygger ny typ av laddstation

Den nya svenska laddningsoperatören Nimbnet och finska Virta har ingått ett partnerskap. Tanken är att de tillsammans ska bygga en helt ny typ av bokningsbart laddningsnätverk för elektriska lastbilar.

Planerna är att så kallade Kempower-laddstationer levereras från Virta till operatören Nimbnet under 2023.

- Tunga lastbilar släpper ut en fjärdedel av alla koldioxidutsläpp relaterade till vägtransporter. Därför är dessa utsläpp avgörande för att bromsa den globala uppvärmningen. Eftersom alla de stora lastbilstillverkarna snabbt elektrifierar sina flottor och 56 procent av alla tunga lastbilar färdas mindre än 250 kilometer varje dag, är räckvidden inte längre ett så stort problem som det en gång var. De flesta tunga lastbilar skulle kunna ersättas med elektriska, men den nuvarande laddinfrastrukturen klarar inte en sådan förändring just nu. Nimbnets Virta-drivna nätverk har detta i åtanke redan från början, säger Torbjörn Nordling, projektledare på Nimbnet.

Nya Nimbnet laddstationer ska byggas i Göteborg, Söderhamn, Sundsvall och Nordmaling. De ska stå redo att ta emot de första tunga elektriska lastbilarna i slutet av 2023.

Nimbnets laddstationer är utformade för att rymma de längsta tunga lastbilarna men också personbilar. De integrerade Kempower-laddarna kan leverera upp till 350kW kontinuerlig effekt, vilket innebär marknadsledande laddningstider. Nimbnets bokningssystem ska hjälpa kommersiella lastbilsoperatörer att planera leveransrutter och schemalägga laddningstillfällen i förväg så att de totala väntetiderna minimeras och leveransflottan nyttjas maximalt.

Nätverket ska erbjuda flexibel prissättning baserad på det aktuella elpriset på Nord Pools elmarknad och belastningen på det lokala elnätet. Kunderna ska kunna planera sina laddningstillfällen för att få det bästa priset, vilket också hjälper nätoperatörer att undvika enorma toppar i efterfrågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079