23948sdkhjf

Katalysatorer fortsatt stöldbegärliga

Katalysatorstölderna fortsätter att öka enligt statistik om Larmtjänst har sammanställt. Samtidigt minskar stölder av andra bildelar.

Katalysatorstölderna fortsätter att öka enligt statistik om Larmtjänst har sammanställt. Företaget för statistik över stölder av katalysatorer sedan tre år tillbaka. De skriver i ett pressmeddelande att antalet stölder under 2022 landade på 7 791 stycken. En ökning med två procent från föregående år då det stals 7 670 katalysatorer.

– Stölderna sker för att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Råvarupriset på Rodium och Palladium har gått upp kraftigt under senare år. Från 2018 till idag har priset ökat med dryga 60 procent, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst, i en kommentar.

Ökningen är dock något mindre jämfört med 2020 då antalet stölder hade ökat med hela 4 000 procent jämfört med 2019.

De två regioner i landet som drabbats mest av stölder är Stockholm med 3 110 stycken samt region Syd med 2 206 stölder. Det är framförallt Toyota som drabbats av katalysatorstölder. 

Nästan hälften, 47 procent, av de anmälda stölderna rör Toyotabilar. Av dessa är det Toyota Prius från åren 2004 till 2010 som är mest utsatta.

– Anledningen är en kombination av två faktorer. Ett, katalysatorn innehåller ganska mycket av de ädelmetaller som tjuvarna är ute efter och två,.den sitter väldigt lättillgängligt åt, förklarade Fredrik Lindstedt i en artikel i Motormagasinet förra året.

Samtidigt som katalysatorstölderna ökat meddelar Larmtjänst att stölder av andra bildelar har minskat med 16 procent. Under2022 anmäldes 1 721 sådana stölder. Hit räknas strålkastare, navigationssystem, airbags och rattar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078