23948sdkhjf

Färre körkort återkallades

Antalet körkort som återkallas fortsätter att minska enligt statistik från Transportstyrelsen. Samtidigt ligger körkort som återkallats på grund av flera mindre överträdelser på en fortsatt hög nivå.

Under 2022 återkallades totalt 35 227 körkort i Sverige. Det är en minskning med över 15 procent jämfört med 2021 då 41 698 körkort drogs tillbaka. Den avsevärt mest förekommande orsaken till att ett körkort återkallas är punkt fyra, vilket i huvudsak innebär att innehavaren har gjort en väsentlig överträdelse av trafiksäkerheten. Det vanligaste är att föraren har haft för tung fot och gasat på för mycket. Men det omfattar även rödljuskörningar eller att man legat för nära bilen framför en.

– Det finns en direkt koppling mellan antalet återkallelsebeslut vi fattar och hur många körkort polisen omhändertar vid trafikkontroller. Och antalet omhändertagna körkort låg på en lägre nivå under 2022 än åren innan, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen, i en kommentar.

Även om antalet återkallade körkort har minskat ligger andelen återkallelser för mindre överträdelser fortfarande på en hög nivå, 1 536 stycken. För fem år sedan låg siffran 545 och året efter på 623 innan det fördubblades 2020 och därefter steg till 1 555 året därpå. Transportstyrelsen tror att en förklaring kan vara att de har ökat antalet varningar. Dessa kan ges vid mindre trafikbrott där föraren inte har haft några körkortsingripanden under de senaste åren.

– Om en körkortsinnehavare återkommer med trafikbrott trots att vi varnat är det en tydlig indikation på att personen inte har vilja eller förmåga att rätta sig efter de bestämmelser som gäller i trafiken. Då blir det ofta nödvändigt att fullfölja med ett återkallelsebeslut trots att brotten var för sig hade kunna stanna vid varning. Vi behöver väga in körkortshavarens historik, säger Åsa Bergqvist.

Återkallade körkort 2018-2022 - Infogram

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078