23948sdkhjf

Erbjuder gasdrift för nya husbilar

Nu lanserar Forsbergs fritidscenter möjligheten att omvandla nya, dieseldrivna husbilar till gasdrift. Därmed erbjuds möjligheten att sänka nyinköpta husbilars utsläpp och fordonskatt.

Forsbergs fritidscenter erbjuder nu möjligheten att omvandla nya dieseldrivna husbilar till gasdrift via deras samarbetspartner Konvegas. Efter konverteringen drivs husbilen, genom en dualfuellösning, till hälften av gas och till hälften av diesel vilket minskar CO2-utsläppen med nära 40 procent. En gaskonvertering minskar även fordonskatten med drygt 90 procent.

– Husbilsbranschen ligger långt efter bilbranschen som kommit mycket långt vad gäller elektrifiering och hållbart resande. Genom samarbetet med Konvegas kan vi nu bidra till att vår bransch utvecklas i en mer hållbar riktning, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs fritidscenter.

Som ett exempel har en husbil från Frankia konverterats vilket resulterade i en minskning av CO2-utsläppen med drygt 1,1 ton per 10 000 kilometer och bränslekostnaderna med cirka 3500 kronor per 10 000 kilometer. Samtidigt sjönk fordonskatten från 17 000 kr till 877 kronor per år.

Genom att den gamla drivlinan behålls är det fortfarande möjligt att köra husbilen på enbart diesel och kombinerat med den nytillsatta gasdriften förlängdes räckvidden från 70 till 90 mil.

– Exemplet visar att det går att göra stor skillnad både i form av lägre utsläpp och minskade kostnader, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs fritidscenter.

Tjänsten kommer att vara tillgänglig för nyköpta husbilar på Forsbergs fritidscenters alla anläggningar. I nuläget är det enbart möjligt att konvertera husbilar från varumärket Frankia med ett chassi från Fiat men planer finns att erbjuda konvertering även för flera märken framöver. Priset för att konvertera sin nyinköpta husbil beror på materialvalet på gastanken som installeras. Konvertering till gas med två ståltankar kostar 79 900 kronor. Konvertering till gas med två komposittankar kostar 89 900 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095