23948sdkhjf

Vad en vit Toyota betyder

Vart vänder sig FN när de vill köpa bilar? Eller Läkare utan gränser? Toyota Gibraltar visar det sig.

När jag var i Sydafrika fick jag veta att om man ska ut på äventyr i bushen så är det bara ett bilmärke som accepteras: Toyota. Om du dyker upp i en Land Rover får du inte följa med, eller så får du klara dig själv. Det är inte märkessnobberi utan baserat på erfarenhet. När jag var i Jordaniens och Syriens öknar var de enda fordon jag såg Toyota Hilux. Och det är just Toyotas legendariska tillförlitlighet och hållbarhet som gör dem så populära på platser som inte har tillgång till vår typ av standard. Inte nog med att föremålen ska hålla, de måste också kunna repareras på plats om något skulle gå sönder. Ingen stökig el eller komplicerade hjulupphängningar. Det ska vara möjligt att reparera med brickbygel och skiftnyckel.

Men var kommer alla dessa vita Toyota ifrån? Gibraltar visar det sig.

Toyota Gibraltar Stockholdings har försett världens hjälporganisationer med specialutrustade Toyota-bilar i mindre än 30 år. Runt 650 bilar lämnar fabrikslokalen varje månad. Även om de inte bygger bilar där, bygger de om dem. Förbättrar och utrustar dem.

Tidigare hade Toyota inte samma monopol på bruksfordonsmarknaden som i dag, men eftersom tillverkare som Land Rover, Nissan och Mitsubishi nu bara bygger fordon för den rika världen är det bara Toyota kvar. Världens största biltillverkare bygger fortfarande en Land Cruiser 70 med en 4,2-liters dieselmotor utan turbo. Omöjligt att köpa nytt och registrera i Europa på grund av utsläppsbestämmelser, men enkelt att lägga i busken eftersom det inte finns någon komplicerad el. Det räcker att veta hur en motor fungerar, inga diagnosverktyg behövs.

Tänk på vad en vit Toyota betyder när du ser den på TV från andra delar av världen. Det vi kallar för krishärdar eller katastrofområden. Till de som befinner sig i nämnda område signalerar en vit Toyota hopp, medicin, kommunikation, mat, utbildning. Hjälp. En vit Toyota med färgkod 058 är ett tecken på att det kommer att bli bättre. Det finns ingen mer värdig roll för en bil att spela.

Artikeln är en del av vårt tema om Sistasidan.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097