23948sdkhjf

BMW X5 xDrive50e med förnyad kraft och räckvidd

Den senaste generationen BMW X5 nådde marknaden 2018. Sedan dess har bilen befäst sin position inom premiumsegmentet, särskilt plug-in hybriden har blivit populär. Nu uppdateras BMW X5 med ny design och teknik, och för plug-in hybriden innebär det också mer kraft och längre räckvidd.

Nya BMW X5 ska kännetecknas av en skarpare design med smala frontljuskonturer, pilformad design på halvljusen och X-line-element på främre och bakre stötfångare. Bakljusen har också uppdaterats.

Invändigt är den stora förändringen implementeringen av BMW Curved Display och det nya infotainmentsystemet, BMW iDrive 8. Samma böjda skärm, känd från till exempel BMW iX och nya BMW X7, utgör grunden för interiören. De nya BMW X5-modellerna delar också den nya ljuslistinteriören med sin storebror, BMW X7. Dessutom har den klassiska växelspaken ersatts på liknande sätt av en mindre omkopplare.

BMW xDrive45e plug-in hybrid nådde marknaden 2019. Med sin kombination av komfort, sport och teknik har den varit den mest populära X5-modellen de senaste åren. Senare har bilarna uppdaterats automatiskt för fullt utnyttjande av BMW eDrive Zones, som möjliggör miljömedveten körning i flera svenska städer. Genom BMW eDrive Zones övergår bilarna automatiskt till ren eldrift inom definierade stadsområden, för att reducera utsläpp.

Parallellt med utvecklingen av de många nya helelektriska modellerna, har BMW fortsatt att förbättra plug-in hybridtekniken. Detta är tydligt i nya BMW X5 xDrive50e, där hela drivlinan har uppdaterats. Jämfört med föregångaren, BMW xDrive45e, har den totala motoreffekten ökat med 96 hk, så att full effekt nu är 490 hk. Den sexcylindriga bensinmotorn har 313 hk och den kompakta elmotorn som är integrerad i den 8-växlade automatlådan står för 145 kW/197 hk .

Den ökade effekten återspeglas också i vridmomentet på 700 Nm. Nya BMW X5 xDrive50 accelererar från stillastående till 100 km/h på 4,8 sekunder. Den elektriska toppfarten nås i 140 km/h, medan toppfarten är 250 km/h när bilen körs i hybridläge.

Högspänningsbatteriets kapacitet har ökats till 24,7 kWh vilket motsvarar en höjning med nästan 25 procent. Samtidigt har laddsystemet uppdaterats till det dubbla, med AC-laddning på 7,4 kW. Batteriet kan då fulladdas på 4,5 timmar. Resultatet av en mer energieffektiv drivlina och större batterikapacitet är att den elektriska räckvidden nu är uppe i 110 kilometer.

BMW X6 får en liknande uppdatering som BMW X5 men med den stora skillnaden att BMW X6 nu kommer med M-Sport paket som standardutrustning.

Läs mer om: BMW
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047