23948sdkhjf

Handledarutbildning lockade många

På Fordons- och transportprogrammet vid Tullängsgymnasiet har man sett ett stort intresse för handledarutbildningen för arbetsplatser som tar emot elever för arbetsplatsförlagt lärande. Det goda samarbetet är viktigt för både skolan, eleverna som är på väg ut i arbetslivet och företagarna i fordonsbranschen.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, under 15 veckor är en obligatorisk del av yrkesprogrammen på Örebro kommuns gymnasier. Det är en viktig del av programmen, eftersom det ger eleverna en chans att känna av branschen och i flera fall leder det även till ett första jobb.

På Fordon- och transportprogrammet, med inriktning personbil, vid Tullängsgymnasiet har man nyligen bjudit in till en handledarutbildning. Genom utbildningen får blivande handledare information och kunskap om vad APL är och hur en handledares roll ser ut. Efter godkänd utbildning är de redo att ta emot elever från skolans program.

– Vi kände att det var dags att köra en ny handledarutbildning, då flera av våra tidigare handledare gått vidare inom sina företag och inte längre arbetade som till exempel mekaniker eller tekniker. Vi har Skolverkets Handledarutbildning som bas, men vi kompletterar med en egen lärarledd del på förmiddagen. Vi går igenom varför trepartsamtal är så viktiga och hur viktig deras roll som handledare är, berättar Andreas Jirstrand, yrkeslärare på Fordons- och transportprogrammet.

Utbildningen, som genomfördes i slutet av januari, var fullbokad och blev mycket uppskattad av deltagarna. Andreas och hans kollegor tror att en orsak till det höga intresset var att man prickade rätt med tidpunkten och att utbildningen kunde hållas under en period med något mindre tryck på verkstäderna. Samtidigt visar fordonsbranschen ett stort intresse för att vara med och utbilda framtida mekaniker och tekniker:

– Att ha ett bra samarbete är otroligt viktigt! För skolans del är det viktigt för att få ut eleverna på bra arbetsplatser som kan tillgodose våra krav på innehållet under APL. För branschens del är det en värdefull chans att få vara med och forma eleverna och ge dem en yrkesidentitet, säger Andreas Jirstrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062