23948sdkhjf

LEDARE: Bygg dina drömmars verkstad

Lyssna på konstruktiv kritik är bra, att lyssna till nej-sägare inte lika mycket. Att våga följa sina drömmar om att leva på något man älskar och brinner för är viktigt och bör uppmuntras snarare än att peka på alla fallgropar som kan finnas.

I filmen Drömmarnas fält från 1989 hör Kevin Costners rollfigur, bonden Ray Kinsella, en röst som viskar “If you build it he will come”, ungefär “om du bygger den så kommer han”. Han får därefter en syn om en baseballplan där spöket av baseballegenden “Shoeless” Joe Jackson står i mitt på den. Visionen gör att Ray Kinsella sätter igång planen att anlägga en baseballplan mitt i sitt majsfält där han sett spöket. Givetvis möts han också av kritik. Hans bror menar att det kommer sluta med konkurs och att Ray kommer förlora allt.

...om ingen vågade satsa på mer eller mindre galna drömmar skulle vi kanske inte ha Microsoft, Tesla, Koenigsegg...

Att ha en dröm och våga satsa på den är i vissa fall ett vågspel, men det kan också vara en möjlighet att kunna leva på något man tycker är riktigt roligt. För Anton Larsson, grundare, vd och lackerare på Lackteamet i Örebro var det just den satsningen som ledde dit han är i dag. 

För honom började det med att komma till rätta med en uppsättning felbalanserade fälgar och slutade med att han lackade fälgar inte bara åt sina bilintresserade vänner utan även andra kunder.

När jag pratade med honom tyckte han att det fanns alldeles för många som menade att det aldrig skulle gå att starta eget. Som tur är följde han sin dröm om en egen lackverkstad som i dag är framgångsrik och får allt fler kunder.

Anton Larsson är givetvis inte ensam om att satsa på eget och lyckas. Lika självklart är det att alla som blir egen inte når framgång. Det är viktigt att lyssna på konstruktiv kritik och påpekanden om alla de saker inom företagandet som kanske inte är lika roliga som den huvudsyssla man tänkt att ägna sig åt. Men om ingen vågade satsa på mer eller mindre galna drömmar skulle vi kanske inte ha Microsoft, Tesla, Koenigsegg eller för den delen Anton Larssons lackeringsfirma Lackteamet.

Precis som jag skrev i en tidigare ledare är det viktigt att våga göra satsningar på sådant som kan kännas osäkert. Oavsett om det är att skola om sig till fordonsmekaniker, eller för den delen satsa på att starta sin egen verkstad. Det går trots allt att komma långt med en dröm och envist arbete.

Hur slutade filmen Drömmarnas fält då? Läs inte vidare om du inte vill få slutet avslöjat! Ray Kinsella bygger självklart sin baseballplan och hundratals bilar kör in till bondgården för att se på baseball.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078