23948sdkhjf

Fordonselever mekar för Ukraina

Att kombinera utbildning med en hjälpande hand för Ukraina är kanske något som eleverna på Anderstorpsgymnasiet tänkte på när de började plugga. Men efter Ryssland invasion av Ukraina är det precis så dagarna ser ut nu för ungdomarna.

På Anderstorspgymnasiets fordonsprogram i Skellefteå har eleverna fixat till gamla fordon som ska skeppas iväg till Ukraina. Ett av fordonen är en brandbil som körts iväg till det krigsdrabbade landet. Skellefteåbaserade webbtidningen Megafonen har skrivit om insatsen och hur två av gymnasiets lärare, Nils-Gunnar “Nenne” Johansson och Per Larsson körde ner brandbilen till den polska gränsen och sedan in i Ukraina.

– Vi körde ned brandbilen tillsammans med Swedish Rescuers som vi fortfarande samarbetar med. Det är en liten organisation, cirka 25 personer totalt, men de är väldigt engagerade, säger Per Johansson till Megafonen.

Det är inte bara brandbilen som eleverna har rustat upp. En ambulans från Norrbotten har fått nytt liv tack vare skolan och för tillfället arbetas det med en stor ambulansbuss som har allt från syrgas till ett eget elverk. Därtill har ungdomarna gjort i ordning två pickups som ska hämta skadade vid fronten.

Fordonen har utrustats med en mängd vårdmateriel och räddningstjänsten såväl som flera lokala företag har ställt upp med motorsågar, slangar och annat.

– Vi har nyss fått en ny brandbil, SHRA Skellefteå och Drivecenter Arena har donerat hälften var. Det blir nästa projekt på den tunga sidan, säger Per Johansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078