23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Skaffa bil när man bor i stan?

De flesta som skaffar körkort i Sverige skaffar en egen bil, förr eller senare. Statistiken för hur många som skaffar körkort och bil skiljer sig kraftigt mellan de som bor i en av Sveriges större städer och de som bor i tätort eller i mindre samhällen på landsbygden.

Bor man otillgängligt blir körkort och bil en nödvändig faktor för att få ihop livspusslet, men om man bor i staden finns det ofta en mer utvecklad kollektivtrafik som låter resenären röra sig enkelt från A till B. Därför kan det kännas som en lite onödig, om än dock bekväm investering att ha bil i stan. Funderar du på om det är värt pengarna? Här vänder vi lite på tankarna kring att skaffa bil i stan.

De många nackdelarna

När man tänker på att ha bil i en storstad så är det oftast faktiskt de många nackdelarna som poppar upp. Du ska inte tro att det är lika billigt att köra din bil mellan olika stadsdelar i Göteborg eller Stockholm som det är att köra på 90-vägar i inlandet. Båda storstäderna har trängselavgift, höga parkeringsavgifter och i många fall - köer. Inte bara behöver du alltså betala de många avgifterna utan även bränsleförbrukningen blir rejält högre när du stoppar och startar ofta.

Att behöva sitta fast i en bilkö dagligen tär också på tålamodet, vare sig det handlar om ett par extra minuter eller längre tider. Känner du igen dig? Då vet du också hur denna typ av stadstrafik tär på bilen och bilens motor. Hitta mer om motoroptimering på nätet och vad du kan göra för att förlänga livet på din bil om du kör i stadsmiljö.

Så förutom trafikavgifter, parkeringsavgifter och trängselskatter sliter alltså stadskörning mer på bilen. Service och reparationer bidrar till en ännu högre årlig kostnad för att köra din bil.

Tar du ett billån för att köpa en ny bil ska du också kalkylera in en rimlig månadskostnad för att hålla bilen i ett gott skick året runt.

De många fördelarna

Vad är det då som gör alla dessa extra kostnader och problem värt det? Jo, när du väl vant dig vid att kunna ta dig runt som du vill, när du vill, så är det svårt att återgå till livet utan bil. Du får en större frihet att kunna välja ett jobb längre bort, möjligtvis, där du kanske trivs bättre eller får en högre lön. Bor du lite för långt från en hållplat och, behöver byta mellan olika linjer i kollektivtrafiken kan det ta rejält lång tid att ta dig runt staden och pendla till och från jobbet.

Med en bil och rätt ringvägar kan du spara timmar dagligen, vilket i sin tur gör att du kanske kan jobba en timme extra eller sova lite längre på morgonen, vilket i sig är en ekonomisk investering.

Du kan också med fördel handla större mängder mat och dagligvaror med hjälp av en bil. Större paket innebär ofta lägre priser!

Sänd till en kollega

0.015