Jennifer lärde sig allt från grunden
29-årige Jennifer Palmér Nilsson var utbildad inom restaurang när hon mer eller mindre gled in på ett bananskal i fordonsbranschen.
– En nystartad bilverkstad behövde en kundmottagare så jag sökte och fick jobbet. Det var 2014. Jag kunde ingenting om motorbranschen utan fick lära mig eftersom. Det var både roligt och krävande, säger Jennifer Palmér Nilsson.
Jag rekommenderar fler tjejer att söka sig till denna bransch. Det kan låta något klyschigt men det gäller att ha lite skinn på näsan Jennifer Palmér Nilsson
Det har givetvis varit utmanande att lära sig allt från grunden men Jennifer har sett det som en rolig utmaning.
– Det är en mansdominerad bransch med ett helt annat klimat än restaurangbranschen. Jag har varit tvungen att bevisa min kompetens på ett helt annat sätt, säger Jennifer Palmér Nilsson.
Sedan november 2021 arbetar hon som platschef på Meca Expresslager i Trelleborg.
– Även här stöter jag på vissa kunder som inte tror att jag kan någonting och därför hellre vill tala med en manlig kollega.
Vad är roligast med din yrkesroll?
– Det är alltid kul när jag lyckas hjälpa kunder med att hitta kluriga delar. Måste därför säga att när jag kan lösa de svåra problemen är det roligaste med arbetet, säger Jennifer Palmér Nilsson.
Under hennes tid i yrket har hon ännu inte kunnat se att det blivit någon skillnad vad gäller attityden gentemot kvinnor. Vad gäller praktiska ting som separata toaletter och omklädningsrum så har hon inte känt något behov av detta.
– Jag är inte så känslig vad gäller sådant och jag kommer alltid ombytt till arbetet så det har aldrig varit några problem. Men jag rekommenderar fler tjejer att söka sig till denna bransch. Det kan låta något klyschigt men det gäller att ha lite skinn på näsan, säger Jennifer Palmér Nilsson.
När Jennifer Jennifer Palmér Nilsson inte servar kunderna så står bland annat en hel del sport på programmet.
– På min fritid tränar jag fotboll och crossfit. Jag spenderar gärna min lediga tid ute i naturen tillsammans med min sambo och vår schäferhund, säger hon.
Kvinnor på fordsonsverkstäderna
Statistiska centralbyråns siffror visar att antalet kvinnor som arbetade som motorfordonsmekaniker eller fordonsreparatörer var 920 stycken. Det innebär att de utgjorde tre procent av det totala antalet på 31 430 stycken.
Känner du en kvinnlig förebild inom fordonsbranschen som vi borde skriva om? Tipsa oss på Motormagasinet - redaktionen@motormagasinet.se
Artikeln är en del av vårt tema om Folk i branschen.