23948sdkhjf

SEB stäms av komponenttillverkare

SEB stäms av Leax Group då de menar att bankens agerande har utgjort ett brott mot penningtvättsreglerna.

Fordonskomponenttillverkaren Leax Group stämmer SEB efter att ha blivit utsatta för ett fakturabedrägeri.

De menar att banken lät bli att ingripa mot en kund som använde sitt personkonto till att tvätta pengar.

Det rapporterar Dagens Industri.

Nu kräver Leax Group att SEB ska stå för hela bolagets förlust, totalt 1,9 miljoner kronor, och menar att banken saknade rutiner för att stoppa bedrägeriet.

”Bankens handlande har därmed utgjort ett medvetet eller, i vart fall, likgiltigt agerande i förhållande till uppkomsten av ekonomisk skada för LEAX/tredje man. Det åligger Banken att utforma och upprätthålla sådana för verksamheten anpassade automatiska och manuella rutiner och system att samtliga dessa skyldigheter och förbud kan efterföljas”, skriver bolagets advokater i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Bedrägerihärvan startade med att kriminella lyckades med ett dataintrång hos Leax. De kopierade uppgifter i en leverantörsfaktura och skapade en ny betalningsorder i ekonomichefens namn.

Därefter överfördes 1,9 miljoner kronor till en syrisk medborgare i Göteborg, pengar som egentligen skulle gå till en advokatbyrå i Stockholm. Pengarna fördes sedan vidare från mannens konto och försvann.

Stämningen kan bli vägledande om den vinner gehör hos domstolen. Flera svenska företag har drabbats av liknande fakturabedrägerier de senaste åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093