23948sdkhjf

Madelene tog vägen via vården och matbutiken till verkstaden

Motormagasinets Sverigeresa går vidare. Under besöket i Kristinehamn träffar vi på Madelene Fändriks, på Fändriks Fordonsteknik. Så detta verkstadsbesök blir även en del i den serie av artiklar där Motormagasinet porträtterar kvinnor som valt att satsa på yrken i fordonsbranschen. 

Under Motormagasinets Sverigeresa och roadshow så förde vägarna oss till Kristinehamn och Fändriks Fordonsteknik. Ett välmående familjeföretag som ökat sin omsättning från 4,3 miljoner 2018 till 12,5 miljoner kronor 2022.

Verkstaden har totalt sex anställda, med ett uttalat mål att växa, och det är högtryck i och utanför lokalen när Motormagasinet hälsar på i början av juli.

Här hittar vi Madelene Fändriks som närmast kan beskrivas som en spindel i nätet för hela verksamheten.

Som utbildad undersköterska och med en bakgrund inom handels, som försäljningsansvarig och ställföreträdande butikschef för en Icabutik, så kom hon in i verkstadsbranschen med fräscha ögon.

– Mycket av arbetet handlar om att möta människor och tack vare min bakgrund har jag blivit ganska bra på det, säger Madelene Fändriks.

Jag hade en kund som erkände att han innan besöket hade laddat upp sig själv ordentligt för att vara irriterad och klaga på något vi inte utfört korrekt enligt honom. Det slutade med att han gick ut genom dörren med ett leende och sa att det var omöjligt att ens försöka vara förbannad då jag bemötte honom med sån glädje direkt när han klev in. Madelene Fändriks

Från att ha noll erfarenhet så gällde det för Madelene att bygga sin egen roll i företaget och det gick tämligen snabbt att finna var hon kunde göra störst nytta till en början.

Företaget var, minst sagt, något efter gällande digitaliseringen av verksamheten.

– Jag kan bara backa bandet 5 år till när jag började, då bokades jobben i en papperskalender och det höftades ihop en summa. Sedan ringde man olika leverantörer för att beställa delar och knåpade ihop en order via ett gratisprogram. Så jobbar vi inte längre och vägen för att ta oss hit, där vi är i dag, har varit både tuff och utmanande. Nu har vi höjt kvalitén och satt en standard som är både hållbar och lönsam. Det gäller att hänga med i utvecklingen. Digitaliseringen är kanske inte den starkaste egenskapen hos en verkstadsägare som drivit sin verksamhet ”på samma sätt” flera år, säger Madelene Fändriks.

Vad tycker du är roligast med att jobba i en fordonsverkstad?

– Att överträffa kundens förväntningar av hur det är att besöka en verkstad och att man aldrig kan förutspå hur en arbetsdag kommer se ut. Jag hade en kund som erkände att han innan besöket hade laddat upp sig själv ordentligt för att vara irriterad och klaga på något vi inte utfört korrekt enligt honom. Det slutade med att han gick ut genom dörren med ett leende och sa att det var omöjligt att ens försöka vara förbannad då jag bemötte honom med sån glädje direkt när han klev in, säger Madelene Fändriks.

Som kvinna i en mansdominerad bransch kan man ibland träffa på fördomsfulla beteenden, men det har inte inneburit några större kontroverser för Madelene Fändriks.

– Det är nog den lite äldre generationen män som ibland vill prata med en manlig mekaniker för att boka en tid, men ofta slutar det ändå med att det är jag som får hjälpa till med bokning. Så vid nästa besök tar de det direkt med mig. Är det något vi kvinnor är bra på så är det de praktiska delarna med bland annat ordning och reda. Det är en av våra många styrkor och det behövs i den här branschen, säger Madelene Fändriks.

Hur skulle du vilja utveckla verksamheten?

– För stunden känner jag mig väldigt nöjd med den utvecklingsnivå vi haft hittills och där vi befinner oss nu. Vår senaste investering var en QCD så nu ska vi sätta rutinerna för att arbeta med den på ett effektivt och bra sätt, säger Madelene Fändriks.

Vad fick dig att söka dig till detta yrke?

– Jag har nog som många andra alltid drömt om att vara min egen chef och drivs av utmaningar och utveckling så där har jag nog träffat väldigt rätt. Att börja inom denna bransch var långt utanför mina kunskaper när det kommer till fordon, jag är egentligen utbildad undersköterska men har jobbat inom handels i flera år, senast på ICA som försäljningsansvarig och stf butikschef men jag kände att jag hade erfarenheter med mig därifrån som jag skulle kunna dra nytta av när det kommer till drift, kunder och ekonomi även i en verkstad och sen har jag fått lära mig resten på egen hand.

När du inte sköter verksamheten på Fändriks, vad gillar du att göra på fritiden?

– Förutom att umgås med familjen, så får det nog bli inredning. Jag älskar att greja hemma och har sedan några år tillbaka ett instagramkonto, @designbymadde, där jag delar med mig av vårt hus och vårt hem. Tyvärr har jag inte haft så mycket ork och tid över att jobba med den delen, vilket är lite tråkigt då jag älskar att inspirera andra, säger Madelene Fändriks.

Artikeln är en del av vårt tema om Sverigeresan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078