23948sdkhjf

Volkswagen köper in sig i Xpeng

Volkswagen kliver in i Xpeng för att få fart på sin kinesiska affär.

Volkswagen har haft svårt att få fart på försäljningen på den allt snabbare växande kinesiska elbilsmarknaden.

Nu prövar tyskarna ett nytt grepp för att bli mer lyckosamma.

Volkswagen deklarerar att de köper fem procent av kinesiska Xpeng till en kostnad av cirka åtta miljarder svenska kronor.

Volkswagen och Xpeng har även kommit överens om att de ska ta fram två nya MEB-baserade elbilar vid Volkswagens teknikcenter i kinesiska Hefei. Det ska vara två mellanstora elbilar som lanseras i Kina 2026.

– Lokala partnerskap är en viktig byggsten i Volkswagen-koncernens strategi ”I Kina för Kina”. Med Xpeng, som är en av de ledande tillverkarna i Kina, får vi ytterligare en stark partner inom viktiga teknikområden. I en konkurrenskraftig och dynamisk marknadsmiljö utnyttjar vi styrkorna hos Volkswagen och våra partners för att skapa synergier för att vi snabbare ska kunna leverera produkter ut på marknaden, säger Ralf Brandstätter, Volkswagens chef i Kina, i ett pressmeddelande.

Även Audi utökar sitt kinesiska samarbete. De ska tillsammans med Saic ta fram elbilar inom premiumsegmentet. De skapar därför ett utvecklingscentrum i Kina med över 2 000 utvecklings- och upphandlingsexperter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093