23948sdkhjf

Opels framtid – infällbar ratt och slopade sidospeglar

Det har hänt mycket sedan Opel visade upp sin första konceptbil 1965. Med den nya Opel Experimental vill tillverkaren visa hur de ser på framtiden.

Opel lyfter att det inte finns några kromade detaljer i den nya konceptbilen som alltså går under namnet Opel Experimental. En anledning kan sannolik vara att EU förbjuder tillverkningen av krom från och med nästa år. Istället vill Opel lyfta att de använt sig av exteriörbelysning och grafiska kontraster för att framhäva designen. Till det har man skippat sidospeglarna för att få ett så slimmat utseende som möjligt. Gissningsvis kommer det även att sänka luftmotståndet lite, det är trots allt en elbil. Istället för speglar har bilen utrustats med en 180-graderskamera för att ge så bra sikt som möjligt.

Tillverkaren meddelar att storleksmässigt hamnar modellen i c-segmentet men hävdar att den invändigt är lika rymlig som en modell i d-segmentet. En av anledningarna är ”steer-by-wire”-ratten som kan fällas in när den inte används. Opel har även struntat i att använda vanliga skärmar i bilen. I stället projiceras information genom augmented projection-teknik, med hjälp av AI och röststyrning. Det ska enligt tillverkaren innebära att föraren kan styra och modifiera instrumentpanelen efter sina egna behov.

– Vår nya Opel Experimental ger en mer extrem tolkning av vår designfilosofi om att vara djärv och stilren. Den formger vår framtidsvision. Många av elementen i dess design och tankegångarna bakom kommer att synas i framtida produktionsbilar. Den exteriöra designen ger en optimerad aerodynamik och erbjuder en fördjupad och emotionell upplevelse, säger Mark Adams, Opels vice president för designavdelningen.

Opel Experimental kommer att visas upp för första gången på bilmässan IAA Mobility i München i september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093