23948sdkhjf

Nya regler för bakgavellyftar vid besiktning

Från och med 15 november införs nya regler vid besiktning av bakgavellyftar. Förändringarna har tagits fram inom Fordonsbesiktningsbranschen i dialog med Arbetsmiljöverket.

Fordonsbesiktningsbranschen har gått igenom tolkningarna av Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2003:6 som innehåller regler och anvisningar för olika slags besiktning av lyftanordningar. Även förändringar i standarden SS-EN 1756 1:2021 ligger bakom de nya reglerna. Fordonsbesiktningsbranschen har listat några av förändringarna som kan påverka fordonsägare vid en besiktning.

Det kommer bli viktigare att ha med sig instruktionsboken då besiktningsteknikern i vissa fall kommer behöva läsa i den för att veta hur den aktuella lyften ska fungera. En bakgavellyft som har modifierats måste ha ett intyg på godkänd revisionsbesiktning. Bakgavellyften måste även vara tydligt markerad bakifrån och från sidorna.

Fordonshytten måste ha någon form av indikering som berättar om bakgavellyften är öppen eller i körläge. Reglagen till lyften måste också fungera som tillverkaren angivit. Om ett reglage ger en annan manöverriktning än vad dekaler med symboler och bilder visar kommer det bli underkänt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094