23948sdkhjf

Ännu ett fackförbund sympatistrejkar mot Tesla

Flera fackförbund har meddelat att de inför sympatiåtgärder för IF Metalls strejk mot Tesla. Detta för att biltillverkaren inte vill teckna kollektivavtal i Sverige.

Sedan IF Metalls strejk mot Tesla trädde i kraft 27 oktober har flera andra fackförbund anslutit sig med sympatiåtgärder. Nu ansluter sig även Byggnads till den pågående konflikten. Sympatiåtgärderna träder i kraft 28 november klockan 6.00.

– För Byggnads är det självklart att stödja IF Metall i den här frågan. Vi kan aldrig acceptera att vissa företag anser sig stå över det system som garanterar både villkoren för de anställda och konkurrensneutralitet mellan företagen. Det hela är väldigt enkelt, i Sverige kör vi med kollektivavtal, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, i en kommentar.

Enligt fackförbundet omfattar sympatiåtgärden vägran att utföra om- och nybyggnation samt reparations- och servicearbeten av företag som är bundna av Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, Byggavtalet, Entreprenadmaskinavtalet, Glasmästeriavtalet eller Plåt- och Ventilationsavtalet, till TM Sweden AB, Teslas serviceverkstäder.

Sympatiåtgärder mot Tesla

Transportarbetareförbundet

Blockad mot lastning och lossning av Teslabilar i fyra hamnar från den 7 november. Utökas till att gälla samtliga svenska hamnar den 17 november.

Fastighetsanställdas förbund

Varsel om blockad mot städning av Teslas lokaler på fyra orter från den 17 november.

Elektrikerförbundet

Varslet innebär att  förbundets medlemmar från den 15 november inte kommer att utföra service eller reparation av elanläggningar vid Teslas verkstäder och laddstationer.

Svenska Hamnarbetarförbundet

Har varslat om blockad mot att hantera Teslabilar i samtliga svenska hamnar från den 17 november.

Seko

Varslet innebär en blockad som ska stoppa alla försändelser och leveranser till och från alla Teslas arbetsplatser från den 20 november.

Målareförbundet

Målareförbundet varslar 53 lackföretag. Företagen får inte utföra något som helst arbete med Teslas bilar, men bilar av andra märken kan de fortsätta lackera. Totalt kan 109 företag hindras från att hantera Tesla om varslet skulle utvidgas.

Blockaden träder i kraft den 21 november klockan 12.

Byggnads

Byggnads sympatiåtgärder omfattar vägran att utföra om- och nybyggnation samt reparations- och servicearbeten av företag som är bundna av Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl, Byggavtalet, Entreprenadmaskinavtalet, Glasmästeriavtalet eller Plåt- och Ventilationsavtalet till Teslas serviceverkstäder.

Sympatiåtgärderna träder i kraft 28 november. klockan 6.00.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094