23948sdkhjf

Xpeng siktar uppåt

Xpeng siktar uppåt med sina senaste satsningar. Två nya fordon ska få ägarna att lyfta upp i det blå.

Det går i vågor, det vill säga nyheter om flygande bilar. I takt med elektrifieringen så börjar det dyka upp nya  alternativ. Under CES-mässan i Las Vegas visade kinesiska Xpeng två exempel på hur framtiden kan se ut.

”Land Aircraft Carrier” är ett modulärt fordon som som kan växla mellan terräng- och luftläge.

Den sexhjuliga fordonet som kan bära luftmodulen kan liknas vid en pick-up. Fyra till fem personer får plats och den är bak- eller sexhjulsdriven.

Tack vare ett hybridkraftsystem med utökad räckvidd så kan den portabla luftmodulen laddas flera gånger.

Det tvådelade fordonet är tänkt för den privata marknaden men skulle även kunna fylla ett behov för räddningstjänst eller liknande samhällsaktörer.

Luftfarkosten är ett helt eldrivet flygplan, eller helikopter, som kan starta vertikalt och flyga på låg höjd. Det stödjer både manuella och automatiska körlägen, vilket ska göra flygningen mer tillgänglig.

Cockpiten rymmer två personer och har 270 graders panoramavy.

Enligt Xpeng ska fordonet vara klar för beställning sista kvartalet 2024 och första leveranserna beräknas ske i slutet av 2025.

Xpeng valde även att presentera Xpeng Aeroht eVTOL, en flygande bil som kan växla mellan att färdas på marken eller i luften.

Publiken i Las Vegas bjöds på en live-demonstration av övergången från mark- till flygläge. Det är första gången företaget genomfört en flygande eVTOL-demonstration utanför Kina.

Den flygande eVTOL-bilen är designad för framtida tredimensionella transporter och kommer att massproduceras när lagar och regler tillåter användandet av flygande bilar.

– 2013 startade vi Aeroht och drömde om flygande bilar. Spola fram till 2024 och den drömmen har blivit verklighet. Idag är vi stolta över att kunna presentera våra två senaste innovationer som kommer att ta vanliga människor från att köra på vägar till att sväva genom himlen. Framtiden är här idag, och hela världen är redo att flyga, säger Tan Wang, medgrundare och vice vd för Xpeng Aeroht i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078