23948sdkhjf

Få Teslaanställda deltar i strejken

Två av tre Teslasanställda deltar inte aktivt i IF Metalls strejk.

IF Metall redovisade statistik på medlemmarnas stöd till Teslastrejken. Resultatet var positivt, endast sex procent tyckte att förbundet gjorde fel som strejkar för kollektivavtal. Många tyckte att det är viktigt med kollektivavtal för den egna tryggheten och många tyckte att Tesla gör fel i att inte skriva på kollektivavtalet. Någon statistik på hur många som faktiskt deltar i strejken däremot har inte redovisats.

Sedan strejken började den 27 oktober vet vi att IF Metall strejkvarslade 120 - 130 personer. Innan jul meddelade facket att 20 medlemmar uteslutits på grund av strejkbryteri. I Medlingsinstitutets årsrapport för 2023 redovisas det att ungefär 1 936 arbetsdagar har förlorats i och med strejken. Detta innebär att det är ungefär 44 heltidstjänster som har deltagit i strejken. Alltså är det cirka en tredjedel av den potentiella strejkstyrkan som aktivt deltagit i konflikten under 2023.

– När vi gick ut i konflikt hade vi organiserat över hälften av arbetarna på Tesla och hoppades självklart att alla skulle delta. Men en del förstod nog inte att de faktiskt behövde lämna arbetsplatsen, och andra blev hårt trängda av Tesla. Det är märkligt, men jävligt tråkigt, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall till Dagens Nyheter.

Teslastrejken

IF Metalls strejk mot Teslas svenska serviceställen och verkstäder inleddes 27 oktober.

Anledningen är att biltillverkaren inte vill teckna kollektivavtal.

Flera andra fackförbund har gått in med sympatiåtgärder för att stödja IF Metalls strejk.

Bland arbetar inte Elektrikerförbundet med några av Teslas laddstationer, Hamnarbetarförbundet hanterar inga av tillverkarens bilar i svenska hamnar och Kommunal hämtar inget hushållsavfall på Teslas verksamheter.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079