23948sdkhjf

LEDARE: En sund själ i en ren bil

Att regelbundet tvätta sin bil kan göra att den håller längre. Men det krävs också att man tvättar den rätt och på rätt plats. För att bara stå på gatan och tvätta innebär att miljöfarliga ämnen rinner ut på backen och i slutändan våra egna kroppar.

Kung Bore börjar så sakteliga släppa sitt grepp om vårt avlånga land och det börjar kanske bli än mer aktuellt att tvätta bort salt, damm och smuts om man inte redan gjort det. Här måste undertecknad också motvilligt erkänna att jag borde tvätta bilen betydligt oftare än vad jag gör. Utvändigt såväl som invändigt. Kanske blir denna ledare en sporre och spark i baken för att göra just det.

Företaget Kaercher rekommenderar att man tvättar bilen minst en gång i månaden. Än mer om man kör ofta. Allt beror givetvis på hur nedsmutsad den är. Förutom att den faktiskt ser fräsch och fin ut gör givetvis också regelbunden omvårdnad att den håller längre. Under vintern sliter vägsalt mer på lacken jämfört med de mer torra perioderna på året.

Utöver att tvätta bilen på ett miljövänligt sätt kan också tvätttiden vara ett ypperligt tillfälle för att bara koppla av.

Självklart kräver detta också att man gör det på rätt sätt. För om man ställer sig på garageuppfarten och spolar av den kan en mängd smuts och skit komma ned och förorena våra vattendrag. Enligt Svensk Vatten sker varje år omkring 15 miljoner biltvättar direkt på gatorna i Sverige. Något som innebär att tungmetaller, olja och asfaltsrester så småningom hamnar i hav och sjöar.

Enligt beräkningar och uppskattningar släpps omkring 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller ut varje år. Även om vi kanske inte ser detta med blotta ögat är det garanterat något vi inte vill få in i våra kroppar.

Här räcker det heller inte med att använda miljömärkta biltvättmedel på garageuppfarten då dessa är anpassade för att brytas ned i reningsverk.

Då är det rätt bra att det finns ett hyfsat stort urval av möjligheter till tvätt i form av tvätthallar, drive thru-tvättar eller varför inte Profsteam som kommer och gör ren bilen på plats eller hämtar den och tar den till en biltvätt.

Att se till att tvätta bilen ”på rätt sätt” är också något som Hållbar biltvätt vill ta fasta på. Hållbar biltvätt är ett branschinitiativ som drivs av Organisationen Sveriges Servicestationer, OSS. För att minska vad det kallar för ”fultvätt” delar de bland annat ut det årliga diplomet ”Årets biltvättarkommun” till en kommun som arbetat för att färre ska tvätta bilen på gatan. 2023 gick utmärkelsen till Ludvika.

Utöver att tvätta bilen på ett miljövänligt sätt kan också tvätttiden vara ett ypperligt tillfälle för att bara koppla av. Robert Dimmlich, vd för OSS, har sagt att undersökningar som organisationen gjort visar att nästan var tionde svensk använt biltvätten som ett sätt att få egentid.

Så, om du inte redan har gjort det, se till att ta dig till en biltvätt och ta hand om din bil. Kanske får du också möjlighet till lite stilla kontemplation.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078