23948sdkhjf

Elbilsägare får kilometerskatt på Island

På Island har man infört en kilometerskatt för eldrivna bilar. Skatten kommer till en början inte att påverka bensin- och dieselbilar.

Elbilsägare på Island får betala sex isländska kronor per kilometer i skatt, vilket motsvarar ungefär 50 svenska öre. Laddhybrider får skatta två isländska kronor. Eftersom färre kör bensin- och dieselbilar och betalar drivmedelsskatt drabbas kassan som ska gå till vägunderhåll. Därför har Island infört kilometerskatten för att täcka hålet.

Kilometerskatt är någonting som diskuterats i flera länder. I bland annat USA har vissa delstater diskuterat saken men har behövt rösta ned förslagen på grund av protester. I Sverige förs det också diskussioner. Anders Roth på IVL svenska miljöinstitutet säger till Sveriges Radio att han tror att Sverige kommer behöva införa någonting liknande.

– Vi ser att skatteintäkterna minskar när allt större del av fordonsflottan blir elektrifierad. Dessutom så behöver vi hantera den här frågan om acceptans för generella skatter. En vägskatt kan vara ett bra sätt att hantera att göra det. Billigare att köra på landsbygd och lite dyrare att köra i staden, säger Anders Roth till Sveriges Radio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094