23948sdkhjf

Avtal om etableringsjobb tecknat

Transportföretagen och fackförbundet IF Metall har tecknat ett avtal om etableringsanställningar inom motorbranschen. Något som ska underlätta för nyanlända och långtidsarbetslösa att få jobb.

Tidigare i år beslöt IF Metalls avtalsråd och förbundsstyrelse om att fackförbundet skulle säga ja till avtalet om etableringsjobb. Nu har förbundet tecknat ett avtal om detta med Transportföretagen. Hanna Alsén, biträdande avdelningschef på Transportföretagen, förklarar att det innebär att alla företag som omfattas av Motorbranschavtalet kan använda etableringsanställningar i sin verksamhet. Både för tjänstemän och arbetare.

– Det ger människor som står ifrån arbetsmarknaden nya möjligheter till anställning och en egen försörjning samtidigt som det kan underlätta företagens kompetensförsörjning, säger hon i en kommentar.

En etableringsanställning kan användas i högst två år. Efter det är tanken att den ska leda till en tillsvidareanställning på heltid. Anställningsformen kommer att erbjudas till två grupper av arbetslösa. De som varit utan jobb i två år eller mer samt nyanlända som varit i Sverige upp till tre år. Medarbetare som har en etableringsanställning ska även få möjlighet till att gå SFI och andra kortare utbildningar. Etableringsjobbet ska ge en ersättning som motsvarar lägstalönen inom respektive avtal. Arbetsgivaren står för en del av kostnaden och resten står staten för. Den del som staten står för betalas också direkt till den berörda individen som fått etableringsjobbet.

– Man ska kunna skaffa sig utbildning som krävs för arbetet och undervisning i svenska på arbetstid och utan löneavdrag. Det viktiga är att man genomför nödvändig utbildning för arbetet och språket och anpassa det ifrån vad som är möjligt på den ort man finns. Huvudsyftet är att komma ut på arbetsmarknaden och att det ska leda till en tillsvidareanställning på heltid, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Det ger människor som står ifrån arbetsmarknaden nya möjligheter till anställning och en egen försörjning samtidigt som det kan underlätta företagens kompetensförsörjning. Hanna Alsén, Transportföretagen

Transportföretagen har också sedan tidigare tecknat avtal med Unionen om etableringsjobb. I samband med att fackföreningen skrev ett övergripande avtal med Svenskt näringsliv sade Unionens förhandlingschef att anställningsformen som parterna förhandlat fram var ett bevis på att den svenska modellen levererar effektiva lösningar på samhälllsproblem.

– Ett etableringsjobb kan ge någon som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få en tillsvidareanställning. Det gäller både långtidsarbetslösa, nyanlända personer och personer som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det är ett viktigt verktyg för ökad integration och inkludering på arbetsmarknaden, säger Martin Wästfelt.

Etableringsjobb

Etableringsjobb är ett stöd som ska vara på heltid och som i normalfallet ska leda till en tillsvidareanställning efter 24 månader. Det här gäller för att ta del av etableringsjobb:

  • Kollektivavtalen styr inom vilka yrken det är möjligt att anställa med etableringsjobb.
  • Som arbetsgivare behöver du ha kollektivavtal om etableringsjobb.
  • Du och den arbetssökande som du vill anställa ska komma överens om en anställning med etableringsjobb.
  • Det är den arbetssökande som ansöker om ersättning för arbete med etableringsjobb hos Arbetsförmedlingen.

Källa: Arbetsförmedlingen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093