23948sdkhjf

Tesla flyger in strejkbrytare

Biltillverkaren Tesla har vid flera tillfällen flugit in utländska arbetare sedan IF Metalls strejk inleddes förra året. Det avslöjar Dagens Arbete som gått igenom anmälningar till Arbetsmiljöverket. Tidningen förklarar att EU-regler gör det möjligt för Tesla att använda sig av vad som kallas för utstationering. Arbetstagare från ett EU-land har rätt att jobba i andra EU-länder under begränsade perioder. Men för att få göra detta krävs det att ett start- och slutdatum finns. Varje utstationering ska också anmälas till Arbetsmiljöverket.

När Dagens Arbete gått igenom dessa kan de avslöja att under förra året gjorde Tesla inga sådana anmälningar. I år har däremot 41 utstationeringar gjorts.

Handlingarna från Arbetsmiljöverket visar att 24 utländska arbetare jobbat på Teslas verkstäder i Umeå, Uppsala och Malmö sedan februari i år. DA skriver också att de kunnat identifiera 20 av dessa arbetare via sociala medier och att flera av dem jobbat länge för biltillverkaren i sina egna hemländer.

Peter Lydell, ombudsman på IF Metall i Uppsala säger till Dagens Arbete att det är allvarligt att ta in personal som Tesla har gjort och att facken och näringslivet varit överrens sedan 1938 om att det inte är något man ska göra. Han tror dock att Tesla gör det för att fackets stridsåtgärder har en påverkan.

– Det gör det för att klara verksamheten, säger han till DA.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078