Skenande bilglaskostnader lockar fler aktörer

På fyra år har försäkringsbolagens skadeutbetalningar ökat med närmare 900 miljoner kronor vad gäller glasjobb för motorfordon.
Den totala ersättningssumman passerade tre miljarder för 2023 och inte mycket talar för att den kommer att minska under 2024.
Personbilar står för 2,6 miljarder kronor av de utbetalda försäkringsersättningarna.
Glasbranschföreningen, branschorganisationen för oberoende bilglasmästerier, har runt 400 anläggningar anslutna och har sett den ökande kostnadsutvecklingen komma under en längre tid.
– Senaste 20 åren har kostnaderna skenat. Det ställer till det för försäkringsbolagen vad gäller kostnadskontroll och att ha koll på vilka aktörer som går att lita på. Glasbranschföreningens kvalitetssystem, Auktoriserat Bilglasmästeri, säkerställer att bilglasföretaget uppfyller biltillverkarnas krav och har den kompetens som krävs. Vi genomför en hel del kontroller och det har utvecklat branschen där fler faktorer än endast vikten av rätt montage av vindrutan säkerställs, säger Richard Gavaller, projektledare Glasbranschföreningen.
Enligt statistik från Svensk Försäkring så rusade antalet anmälda glasskador från 570 000 2021 till 675 000 2023.
– Antalet skador ökar och kostnaden per skada stiger i takt med mer teknik och mer avancerat glas. En stor förändring skedde när Adas blev allt vanligare i bilarna. Det behövs därmed aktörer som kan möta upp efterfrågan och se till att fordonsägarna får sina bilglastjänster utförda. Känslan är att fler vill ta del av kakan. Traditionella bilglasföretag har alltid varit specialisterna inom bilglasområdet och vill fortsatt visa att de är det. Det är ett ställningskrig främst mellan den oberoende bilglassidan, som vi representerar, och den märkesbundna sidan.
Glasbranschföreningens kvalitetssystem, Auktoriserat Bilglasmästeri, säkerställer att bilglasföretaget uppfyller biltillverkarnas krav och har den kompetens som krävs. Richard Gavaller
Hur har branschen utvecklats?
– Som i övriga marknader har det blivit större företag och konstellationer för att hitta storskalsfördelar. Det har utvecklats mer till renodlade bilglasföretag från traditionella glasmästerier som både har för- och nackdelar.
Bland andra Mekonomen gör en storsatsning vad gäller reparationer av bilglas har nyligen tecknat ett servicepartnerskap med ALD Automotive/LeasePlan, leasingbolaget för tjänstebilar.
– Att samla tjänster på samma ställe har ett värde utifrån ett konsumentperspektiv som vill få flera biltjänster utförda på samma ställe. Det kan vara en bra ambition, men i takt med att bilarna blir alltmer avancerade så blir det alltmer svårt att sy ihop det.
Enligt Richard Gavaller krävs det stora resurser för att säkerställa kompetensen och kvaliteten inom de olika tjänsteområderna.
– Bilglasarbeten har en nivå gällande stenskottsreparationer där det krävs kunskap och rätt utrustning för att laga ett stenskott. Ett hantverk för att få en hållbar lagning och ett utseendemässigt bra resultat. Att byta vindruta och sidoglas är en helt annan process som är krävande på många sätt. Vindrutan är en viktig komponent i karossens uppbyggnad och säkerhet. Det här kräver specialkompetens, specifika utbildningar, investeringar, anpassade lokaler och verkstadsprocesser att utföra jobben. Bilglasarbeten är ett specialområde för specialister som kräver särskild kompetens och för området särskilda och anpassade kvalitetskontroller.
Glasbranschföreningen ser att kemikalieanvändning minskar allt mer och Arbetsmiljöverket ställer stränga krav på de produkter som används inom bilglasarbeten. Tillverkarna av produkterna anpassar sina produkter i takt med utvecklingen och har en skyldighet att leverera en produkt som motsvarar tillverkarnas krav eller bättre. Ytterst är det biltillverkarna som styr vilka produkter som ska användas.
Ser ni några tydliga trender?
– Bilverkstäder både från märkessidan, och den oberoende sidan har historiskt sökt andra områden än traditionella service och reparationsarbeten för att få täckning i sina verkstäder. Nu är det bilglas som ligger på agendan och konkurrens är sunt så länge det inte påverkar kvaliteten på utförda jobb och att den säkerställs, säger Richard Gavaller.
Är det stora skillnader för glasjobb mellan personbil och den tunga sidan?
– I princip samma arbetsprocesser med skillnaden att den tunga sidan kräver mer gällande lokaler och arbetsmiljö och lite andra verktyg. Lagning av sprickor förekommer mer på tunga sidan än på bilsidan och kräver lite mer specialkunskap.
Sermis intåg kan på sikt även påverkar framtida glasjobb. Glasbranschföreningen har följt frågan noggrant men Richard Gavaller har inget klart svar på hur det kan komma att tänkas bli.
– Vi har tittat på detta men får inga klara besked från fordonstillverkarna. Som det ser ut i dag så har bilglas ingen stöld- eller säkerhetsklassad information som behöver låsas in bakom sermiväggen, men det är högst oklart med regelverket och vi fortsätter att bevaka frågan.