23948sdkhjf

LEDARE: Scientia potentia est

Utbildning leder förhoppningsvis till ny kunskap. Och kunskap kan vara ett suveränt verktyg till att påverka sitt liv i den riktning man vill ta.

Kunskap är makt. De bevingade orden uttalades först av Francis Bacon i 1600-talets England. Kortfattat menade han att med kunskap får man också makten att ta kontroll över sin omvärld. Det är avgörande att observera, uppleva och experimentera om vi vill förstå världen som finns omkring oss.

Som små barn har vi förhoppningsvis föräldrar och andra vuxna omkring oss som uppmuntrar till just detta. Att lära oss genom att upptäcka och experimentera.

Den ständiga utvecklingen gör att de som vill vara relevanta ständigt behöver inhämta ny information och kunskap.

I Sverige har vi också förmånen att ha fri tillgång till utbildning från den späda ålderns förskola upp till vuxen ålder med högskolor och universitet.

Till det kommer alla de olika typer av kurser föreningar och dylikt erbjuder. Eller för den delen vuxenutbildningar för de som vill byta karriär mitt i livet. Något som en tidigare kollega gjorde. Ingela Poläng, layoutare på Motormagasinets systertidning Entreprenad, beslutade sig för att ta tjänstledigt och gå Maskinentreprenörernas anläggningsförarutbildning. 

Ett beslut som helt klart var rätt att ta. 

När hon nyligen kom tillbaka och besökte oss på kontoret sken hon som en sol och vi kunde alla se att hon stortrivdes.

Jag har tidigare skrivit att det aldrig är för sent att byta karriär eller vidareutbilda sig. Men detta är ett ypperligt exempel som är värt att nämna.

De flesta som läser denna ledare är nog också redan verksamma inom fordonsverkstadsbranschen dit det också finns möjligheter att utbilda sig som vuxen. Men kanske ni känner några som går i tankarna på ett karriärbyte. 

Då kan detta förhoppningsvis fungera som lite extra motivation att ta det där klivet in i en ny värld som man är nyfiken på.

Självklart finns det en uppsjö med utbildningar för de som redan servar, reparerar eller på andra sätt ser till att landets fordonsflotta rullar säkert. Den ständiga utvecklingen gör att de som vill vara relevanta ständigt behöver inhämta ny information och kunskap. Det kan vara att lära sig om hur man ska hantera högvoltsbatterier i elbilar, ADAS-kalibrering efter ett byte av en vindruta eller verkstadsjuridik.

Oavsett om det rör sig om att kolla på ett Youtube-klipp eller gå en kurs med erfarna lärare så leder den nya informationen förhoppningsvis också till kunskap. Kunskap som i sin tur gör att man kan få än mer kontroll över sitt liv. För kunskap är makt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094