23948sdkhjf

Sara gjorde drömmen till verklighet och blev Ferrari-mekaniker

23-åriga Sara Karlsgaard är Danmarks första och enda kvinnliga Ferrari-mekaniker. Hon älskar passionen för arbetet med de italienska sportbilarna – och hon vågar drömma stort. 19 september kommer hon till Motormagasinets Branschdag och berättar om sin resa.

En av höjdpunkterna i Ferraris värld är det årliga Finali Mondiali, som är världsmästerskapet i allt som rör racing och Ferrari. Det är här de avgörande loppen körs och årets vinnare ska utses.

Det var också här, i oktober förra året, som 23-åriga Sara Karlsgaard befann sig när den så kallade Ferrari Challenge ägde rum på den italienska racerbanan Mugello, som ligger söder om Ferraris huvudkontor i Maranello.

För att förstå hur den unga, danska mekanikern hamnade just där, måste vi spola tillbaka tiden lite, för det stod inte skrivet i stjärnorna att Sara Karlsgaard en dag skulle bli Ferrari-mekaniker, berättar hon för Motor-magasinet.

– Jag har dansat väldigt mycket när jag var yngre, så jag var van vid att leva i en total tjejvärld, säger hon.

Men det ändrades abrupt när hennes pappa tog med henne till ett Formel 1-lopp i Monaco 2015.

Det var väldigt unikt att kunna dela den passionen med likasinnade varje dag, och jag kom närmare och närmare drömmen. Sara Karlsgaard, nyutbildad Ferrari-mekaniker

Han hade bjudit med mig till Monaco för att se något som hette ”Formel 1” – då hade jag ingen aning om vad det var, säger Sara Karlsgaard och skrattar.

Men motorsportens kungaklass var något som hon snabbt skulle få smak för.

– Vi sitter på läktaren och jag minns tydligt att jag tänker: Jag ska inte sitta här, jag ska ner i depån och stå. Men vid den tidpunkten kände jag inga mekaniker och jag visste inte mycket om den världen, men en gnista tändes i alla fall där.

Sara Karlsgaard reste därefter till Kalifornien som utbytesstudent och även om hon egentligen trodde att vistelsen skulle lära henne att surfa, så slutade det med att något helt annat lockade.

– Jag får olja under naglarna i ett ämne de kallar ”small engines” och det var egentligen första gången jag verkligen kände att det var roligt att gå i skolan.

När Sara Karlsgaard kommer hem från USA är gnistan tänd i henne, men hon är fortfarande osäker på hur hon ska få in en fot i motorvärlden.

Jag har varit helt fokuserad och haft tunnelblick. Jag har varit helt fokuserad och haft tunnelblick. Sara Karlsgaard

– Jag viste fortfarande inte hur man blev mekaniker, så jag började på gymnasiet. Men det bästa var att få sluta varje dag, för jag hade svårt att få svar på vad jag skulle använda det jag lärde mig i praktiken. Jag lärde mig ju ingenting om bilar! Jag lärde mig latin istället och kunde inte riktigt se hur det skulle passa ihop med hur jag skulle ta mig in i bilvärlden med den bakgrunden.

Sara Karlsgaard slutade därför gymnasiet och började istället som däckbytare hos FDM, och det visar sig vara det rätta beslutet i hennes strävan att få en fot inom bilvärlden menar hon.

– Jag lärde mig att byta däck från vinter- till sommardäck och tyckte att det var jättekul. Det var verkligen lärorikt. Jag hade knappt hållit i en skruvmejsel tidigare och visste inte vad spolarvätska var, så det var en helt ny värld som öppnade sig för mig.

Efter ett halvår med däckbyte gav upplevelsen Sara Karlsgaard mod till att göra mer, så hon började på EUX på Roskilde Tekniske Skole, där man kombinerar yrkes- och gymnasieutbildning.

Eftersom utbildningen vid den tiden var relativt ny, var det dock svårt att hitta en lärlingsplats, så Sara Karlsgaard var tvungen att tänka kreativt.

– Jag skapade ett inlägg på Linkedin där jag skrev att jag letade efter en lärlingsplats och bifogade en video, den fick så många visningar att jag blev inbjuden till P4-radio för att berätta min historia.

Och den idén bar frukt, berättar hon.

– Det gjorde att jag hittade en lärlingsplats hos Svanholt Automobiler i Roskilde, och där lärde jag mig allt från grunden. Det var jag väldigt tacksam för. Min mentor var tidigare Europamästare i rally, så där fick jag också möjlighet att ta ett litet steg in i den racingvärld som jag så gärna ville vara en del av.

Efter två bra och lärorika år hos Svanholt Automobiler behövde Sara Karlsgaard en paus och lite andrum från utbildningen. Hon ville resa. Men året var 2020 och kort efter stängde Danmark och resten av världen ned på grund av coronapandemin.

I stället började Sara Karlsgaard hos den auktoriserade Ferrari-återförsäljaren Formula Automobile i Lyngby. Men inte som mekaniker från början, säger hon med ett skratt.

– Jag började som receptionist, men gick och tittade ut på verkstaden hela tiden. Det kunde folk inte riktigt förstå, för jag gick ju klädd i kjol, stövlar och nylonstrumpor, så det var ingen vid den tiden som visste att jag höll på med mekanikerutbildningen. Men de fick ju reda på det, och då fick jag möjlighet att byta ut datorn mot skiftnyckeln.

Sara Karlsgaard fortsatte därför som mekanikelev hos Formula Automobile, och det blev avgörande.

– Från första dagen tittade jag upp på väggen i verkstaden hos Formula. Där fanns en bild av en Formel 1-racer i depån. Där kan man verkligen känna passionen för racing, för bilarna och för mekaniken och tekniken. Det lyser verkligen igenom bland både personalen på och utanför verkstaden. Så det var ett stort steg närmare drömmen, som ju var att bli Formel 1-mekaniker.

Den unga mekanikeleven är särskilt imponerad av den passion som alla runt henne tar med sig till arbetet.

– Det var en ära att varje dag ta på sig arbetskläderna och verkligen lära sig yrket. Plötsligt var det där racerelementet, som jag alltid varit så nyfiken på, precis framför mig. Det var väldigt unikt att kunna dela den passionen med likasinnade varje dag, och jag kom närmare och närmare drömmen. 

Och till slut, i oktober 2023, kulminerade allt när Sara Karlsgaard bjöds in till Finali Mondiali på Mugello-racerbanan i Italien för att vara med som racemekaniker i Ferrari Challenge. En upplevelse som har gjort ett stort intryck, berättar hon.

– Att vara i depån med däcktrycksmätare och vara redo att byta från slicks till regndäck om det plötsligt började regna eller om ingenjörerna förutsåg något. Det var enormt och gav en riktig kick.

Det kräver en vinnarmentalitet och att man är beredd att göra den extra ansträngningen som helt enkelt krävs för att nå till Formel 1. Sara Karlsgaard

– Det där med att ligga uppe sent på natten med bilen upplyft på ”air jacks” och byta växellåda på några timmar, och det här samarbetet med de andra mekanikerna, det var verkligen lärorikt. Och jag kan avslöja att det är en bra idé att kunna italienska, skrattar hon.

I dag är Sara Karlsgaard en utbildad auktoriserad Ferrari-mekaniker, och även om drömmen alltid har varit att bli Formel 1-mekaniker, så kommer hon nu att ta lite tid för att ta in atmosfären och se sig omkring.

Det har varit en intensiv resa att nå så här långt, berättar hon.

– Jag har alltid trott att jag skulle bli Formel 1-mekaniker. Jag har varit helt fokuserad och haft tunnelblick, för det var ju det som startade hela resan.

– Men efter att jag varit på Mugello har jag börjat tvivla på om det är där resan ska sluta. För jag försökte ju vara racermekaniker där, och jag kan känna att jag verkligen är tacksam och stolt över att kunna skriva Ferrari-mekaniker på cv:t, men jag vet inte vad nästa titel blir.

Därför är det dags att ta revansch för den resa som Sara Karlsgaard missade under coronatiden. Det är dags att få en ny synvinkel på saker och ting, och vem vet vad framtiden har att erbjuda, som Sara Karlsgaard säger.

– Jag behöver bara landa i allt detta. Det är svårt att förstå att jag plötsligt står här. Jag har varit så fokuserad på en sak i fem år, och nu har jag nått mitt mål. Det är överväldigande. Plötsligt finns det massor av möjligheter, så jag behöver bara smälta det. Först och främst måste jag ge mig ut och resa och sakna motorrummet igen, och sedan ser jag fram emot att se vad framtiden har att erbjuda.

Och Sara Karlsgaard är fortfarande inte rädd för att drömma stort, som hon säger.

– Man kommer långt med passion, ihärdighet och arbetsamhet. Om man är en lagspelare får man också en adrenalinkick av att se allt samarbete och att man kommer närmare segern genom bra arbete i depån. Det kräver en vinnarmentalitet och att man är beredd att göra den extra ansträngningen som helt enkelt krävs för att nå till Formel 1. Jag ser fram emot att landa i allt detta och drömma stort igen.


Den 19 september kommer Sara Karlsgaard till Motormagasinets Branschdag och berättar om hennes resa till att bli Ferrari-mekaniker. Missa inte det! Branschdagen är gratis för dig som jobbar på verkstad. Anmäl dig via länken nedan!

Motormagasinets Branschdag 2024 Fokus verkstad

Artikeln är en del av vårt tema om Branschdagen 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094