Bilhandlarna: Därför ökar elbilsexporten – och så ska vi stoppa det

Deltagarna kom från olika delar av bilbranschen, men var ändå samstämmiga i sin åsikt: Flykten av elbilar måste hejdas. Runt 18 000 elbilar försvann förra året. Görs ingenting åt detta kan det bli svårare för Sverige att nå EU:s klimatmål, och det skulle i sin tur kunna innebära miljardböter.
Vad måste då göras för att hålla kvar elbilarna här? Mattias Goldman, vd på 2030-sekretariatet, är inne på bättre villkor för de som kör. I Norge får elektriska fordon köra i bussfältet och ägare slipper betala bompengen. I Tyskland har över 70 städer förbud mot bilar med förbränningsmotorer. Efter hans anförande bjöds andra branschpersoner in i diskussionen. Först ut var Daniel Odsberg, Kvdbils försäljningschef, vars företag är en av de som exporterar bilarna.
Jag tycker att det är supertråkigt för alla; för branschen, för kunderna, för Sverige, för omställningen och för bilhandlarna. Marika Baltscheffsky, marknadschef på Carla.
– Varför vi exporterar är ju egentligen tre anledningar. Valutan är en, vi kan inte bortse från den. Vi har utrustningen och vi har också utbudet. När det gäller utrustningen så är det så att svenska bilar faktiskt generellt är mycket bättre och mer tacksamma att sälja ut i Europa. Och när det kommer till utbudet så har Sverige egentligen en av de större andelarna elektrifierade bilar.
Europcar Sweden har exportera 100 000 bilar de senaste fem åren, och medger att det är ett problem:
– Vi behöver titta mer på slutkonsumenten och attraktionskraften till att få dem att stanna i Sverige. Man har testat klimatbonus och det bommade. Men den var ju fokuserad på första ägaren. Där tror jag att man måste hitta andra typer av lösningar, säger deras operativa chef Christian Stockeld.
Marika Baltscheffsky är marknadschef på Carla, och hon konstaterar nöjt att företaget tagit ett aktivt beslut att inte jobba med export. De senaste månaderna har endast 2–3 procent av alla försäljningar skett till kunder utomlands. Hon tror att det finns mycket bilhandlare kan göra, även om lösningen på elbilsflykten inte egentligen är deras fel eller uppgift att lösa.
– Jag tycker att det är supertråkigt för alla; för branschen, för kunderna, för Sverige, för omställningen och för bilhandlarna.
Längre in i panelsamtalet utvecklar hon sitt resonemang. En exportkund är inte en återkommande kund. Det innebär att det inte är lika lönsamt på längre sikt. Bilhandlarna borde helt enkelt, enligt henne, rikta in sig mer mot det inhemska.
– Att inte fokusera på det (exporten) och i stället lägga krutet på att ta vara på den efterfrågan som finns i Sverige. För det tycker inte jag att vi gör på bästa sättet man kan göra i dag.
Alla parterna är eniga om att det krävs åtgärder från politikerna för att öka intresset hos konsumenterna att skaffa elbil. Konkreta förslag som lyfts är bland annat subventionerad parkering, förbättrad infrastruktur, eller att anamma något som liknar det norska exemplet med elbilar som får köra i bussfilen. Christian Stockeld diskuterade flera saker för just bildelning.
– Vi har momsen. På en bildelningstjänst i dag så betalar du 25 procent. Att flyga helikopter hit från Stockholm kostar 6 procent i moms. Skrotningspremien om du skrotar en gammal bil och köper en ny elbil och får 10 000 kronor. Det är jättebra. Men du får ingenting om du använder en bildelningstjänst.
Ett annat ämne panelen diskuterade var den tveksamhet kunder har kring tekniken, och mer specifikt batterierna. Transparensen kan bli ännu bättre, för att höja trygghetsfaktorn i den nya tekniken.
– Många tror att det är som en Iphone eller någonting sånt där; batteriet blir sämre och sämre och sämre. Men all forskning vi har sett visar på att det håller jättebra, säger Marika Baltscheffsky som får medhåll av Daniel Odsberg:
– Vi har aldrig haft en reklamation på livslängd och då har vi ändå sålt ett par tusen elbilar.
Tester av batterierna som är lättare att förstå för kunden, jämfört med de som finns just nu, ska förhoppningsvis råda bot på detta. Efter det halvtimma långa samtalet kanske ändå Mattias Goldmann sammanfattade det bäst:
– Så värdefullt med den breda framsyn att det är klart att elbilarna ska vara i Sverige!