23948sdkhjf

Ny studie slår hål på myten om elbilsbatterierna

Potentiella köpare av begagnade elbilar kan sluta oroa sig för om högvoltsbatteriet är bra eller inte. En studie som Norges Automobilforbund gjort visar att den dyra bildelen sannolikt kommer att vara en av de komponenter som håller längst.

Det är fortfarande en bit att gå innan majoriteten av Sveriges personbilar är eldrivna. Då har Norge kommit betydligt längre på vägen.

I grannlandet är drygt en fjärdedel av personbilsflottan elbilar. Sverige ligger något efter då enbart sju procent av landets bilar är eldrivna. Siffror visar dock att elektrifieringen är på god väg i respektive land. Tidigare i år var nästa 96 procent av alla nyregistrerade bilar i Norge elbilar. 2024 var 35 procent av de svenska nyregistreringarna elbilar.

Men om man inte känner att plånboken håller för en splitterny Tesla Model Y, Volkswagen ID.7, eller Volvo EX40 och istället vill satsa på begagnat. Kan man då vara säker på att högvoltsbatteriet är i gott skick och kommer hålla några år till?

Motormagasinet har tidigare skrivit om att elbilars högvoltsbatterier faktiskt håller bättre än vad många konsumenter tror. Ett stort test som Dekra gjorde visade att batterierna var i gott skick även vid höga miltal.

Nu har Norges Automobilforbund, NAF, gjort en annan studie som undersökt elbilsbatterier. Bakgrunden är att potentiella bilköpare oroar sig för dolda skador och försvagade batterier hos begagnade elbilar.

Nils Sødal, senior kommunikationsrådgivare i NAF, säger i ett uttalande att det inte finns någon större anledning till att batteriet inte skulle hålla.

– Av de över 3000 batteritester vi har genomfört på våra center var det fel på endast sex batterier, säger Sødal. Det visar att elbilsbatterier håller sig bra och troligen håller längre än bilen själv.

Bilen kommer med stor sannolikhet att skrotas av helt andra orsaker än ett trasigt batteri. Nils Sødal, senior kommunikationsrådgivare, NAF

Merparten av NAF:s tester gjordes på bilar som var fem år eller yngre. Men andra studier har som sagt också visat att hälsan på högvoltsbatteriet är god även på äldre bilar. Nils Sødal menar att allt tyder på att batterierna till och med är en av de mest hållbara komponenterna i elbilarna. Snarare är det andra delar som går sönder innan batteriet gör det.

– Bilen kommer med stor sannolikhet att skrotas av helt andra orsaker än ett trasigt batteri.

Han ger även några råd för hur man bäst tar hand om den dyra bildelen.

– Långsam laddning är det bästa för batteriet. I vardagen är det klokt att begränsa laddningen till 80 procent, eftersom upprepad fulladdning sliter på batteriet. Undvik också att köra batteriet helt tomt.

Rådgivaren påpekar också att man bör ladda ofta och lite. Alltså att man pluggar in bilen så fort man kommer hem. Anledningen är att bilen mår bäst av regelbunden laddning i små mängder. Snabbladdning kan måhända vara både skönt och trevligt om man är på resande fot och snabbt vill komma fram till sin slutdestination. Men då får man också räkna med att det sliter mer på batteriet. Nils Sødal säger att merparten av elbilsägarna nyttjar snabbladdning så sällan att det inte utgör några problem. Enligt undersökningar NAF har gjort så använder två av tre som laddar med snabbladdare det mer sällan än en gång per månad.

Att bo i ett kallare klimat, som Norge eller Sverige, är också ett plus för den som äger en elbil eller har tänkt sig att skaffa en. Värme är nämligen elbilsbatteriernas värsta fiende.

– Kylan ger dig färre kilometer på vintern, men påverkar batteriets hälsa mindre över tid än vad värme gör, säger Nils Sødal.

LÄS OCKSÅ:

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065