Handeln har gjort stora investeringar i nya kylanläggningar och i byte av köldmedier. De ozonnedbrytande ämnena CFC och HCFC är bytta mot HFC – ett medel som inte bryter ner ozonskiktet. Nu föreslår Naturvårdsverket att HFC ska förbjudas, eftersom det genererar klimatpåverkande växthusgaser. Men till HFC finns inget praktiskt användbart alternativ. Mobila anläggningar, tex luftkonditioneringsanläggningar i person- och lastbilar släpper ut stora mängder köldmedel, men bilar omfattas av EUs bildirektiv, så på detta område kan inte regeringen införa några särregler för att komma åt utsläppen. Läckande kylanläggningar var för 10 år sedan ett stort miljöproblem. Anläggningarna förbrukade stora mängder köldmedier, samtidigt som läckaget var omkring 15 procent. I dag är anläggningarna både effektivare och tätare. - En anläggning till en stor livsmedelsaffär fylldes med 300-400 liter HCFC för 10 år sedan. Till en modern anläggning behövs bara 60 liter HFC samtidigt som läckaget minskat till under 5 procent, förklarar Bo Berglund på Kylentreprenörernas förening. Målet att få bort de ozonnedbrytande utsläppen är alltså nått – men växthusgaserna återstår. De fasta kylanläggningarna bidrar med 0,2 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Alternativen för farliga - De alternativ som finns till HFC är antingen propan, som är explosivt, eller ammoniak som är höggradigt giftigt. Sprängämnesinspektionen tillåter inte att dessa köldmedier användas i tättbebyggt område, menar Björn Klöfver, Sveriges Kylimportörers förening. De går dessutom inte att använda i de nya anläggningarna. - Skulle livsmedelshandeln i dag belastas med ytterligare ett byte av köldmedier skulle 30 – 40 procent av de mindre handelsföretagen slås ut, fortsätter han. - Vi måste fråga oss vad som är miljönyttan med dessa ständiga konverteringar, säger