23948sdkhjf

Regeringen kräver fler miljöbilar vid statliga myndigheter

Regeringen har idag beslutat om ändringar i förordningen om myndigheters inköp och leasing av miljöbilar. Beslutet rör två delar. Från och med årsskiftet ska minst 75 procent av de personbilar som en statlig myndighet köper in eller leasar under ett kalenderår vara miljöbilar.

Regeringen har idag beslutat om ändringar i förordningen om myndigheters inköp och leasing av miljöbilar.Beslutet rör två delar. Från och med årsskiftet ska minst 75 procent av de personbilar som en statlig myndighet köper in eller leasar under ett kalenderår vara miljöbilar. Det innebär en ökning från dagens 50 procent. Utryckningsfordon, minibussar och skyddsfordon kommer även fortsättningsvis att undantas från kravet.


Samtidigt ändras definitionen för en miljöbil genom att även bensin- och dieselbilar med låg bränsleförbrukning kommer att klassas som miljöbilar. Dessutom införs bränsleförbruknings- och energikrav för alternativt drivna bilar. Tanken är att definitionen för vad som är en miljöbil ska ses över ungefär vartannat år.


Beslutet har tagits fram i samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna.


- Utvecklingen av miljövänligare bilar går hela tiden framåt, och det är viktigt att den statliga förvaltningen följer med i den utvecklingen. Samtidigt har staten också möjlighet att stimulera utvecklingen av miljöbilar genom att själv efterfråga den typen av fordon. Det är en möjlighet vi använder än mer aktivt i och med regeringens beslut idag, säger infrastrukturminister Ulrica Messing i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062