23948sdkhjf

Nordic Capital ökar sitt ägande i Thule Group

Nordic Capital Fund VII Nordic Capital har förvärvat den andel av fritidskoncernen Thule Group som ägts av ett bankkonsortium, motsvarande 28% av kapitalet. Genom affären får Thule Group en renodlad ägarstruktur och ytterligare finansiell styrka i sin fortsatta expansion.
Nordic Capital förvärvar en minoritetspost av Thule Groups aktier som sedan 2008 har ägts av ett konsortium bestående av sju banker, motsvarande 28% av kapitalet. Nordic Capital Fund VI äger 57% av aktierna i Thule Group, vilket innebär att Nordic Capital efter övertagande av bankernas aktier kontrollerar 85% av företaget. Genom affären får därigenom Thule Group en renodlad ägarstruktur och ytterligare finansiell styrka i sin fortsatta expansion.
Nordic Capitals förvärv möjliggör en snabbare framtida tillväxt för Thule Group.
-Vårt arbete med att effektivisera företaget, stärka våra varumärken och på ett bättre och synligare sätt nå ut hela vägen till konsumenterna har drivit en positiv utveckling på alla plan inom Thule-gruppen. Detta arbete kan nu intensifieras ännu mer tack vare det förtroende som Nordic Capital visar oss när man blir den helt dominerande ägaren, säger Magnus Welander, VD och koncernchef Thule Group.
Thule Group har utvecklats starkt under de senaste två åren. Att leva ett aktivt liv, hålla sig frisk genom olika former av träning och att utöva olika utomhusaktiviteter ligger i tiden. Detta visas inte minst genom att sektorerna inom detaljhandeln med koppling till sport och fritid visat på goda tillväxtsiffror under hela 2000-talet. Den årliga försäljningsökningen av sport- och fritidsprodukter i Sverige överstiger 7%, vilket är högre än snittet för detaljhandeln i allmänhet. Utvecklingen i övriga Europa följer samma mönster.
-Thule har utvecklats mycket starkt de senaste två åren, och den positionering som inletts genom effektiviseringar, avyttring av icke kärnverksamheter och den tydliga satsningen på en genomgripande varumärkes- och konsumentstrategi ser lovande ut. Denna strategi kan nu accentueras ytterligare genom förvärv, säger Hans Eckerström, partner och ansvarig for konsumentvaruinvesteringar på Nordic Capital tillika styrelseledamot i Thule Group.
-Vi är stolta och glada över den starka återhämtning som skett i Thule och att den uppgörelse som vi gjorde med bankerna i slutet av 2008 nu kan avslutas på ett för alla parter positivt sätt. Genom Nordic Capitals förvärv av bankernas aktier kan Thule nu förebereda sig inför nästa utvecklingsfas och en framtida notering, säger Ulf Rosberg, partner Nordic Capital tillika styrelseledamot i Thule Group.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109