23948sdkhjf

Ford storsatsar på elfordon med nya Ford Focus Electric, C-Max Energi och C-Max Hybrid

Ford visar upp tre nya elmodeller som en del av en strategi för att ge kunderna fler alternativ. Först ut är den helt nya Ford Focus Electric, som gör sin debut i USA i slutet av 2011
Ford lanserar laddhybridfordonet C-MAX Energi och C-MAX Hybrid 2012 i Nordamerika och 2013 i Europa. Båda kommer att använda företagets kritikerrosade hybridteknik och avancerade litiumjon-batterisystem. C-MAX Energi kommer att ha bättre bränsleekonomi för laddning än Chevrolet Volt
Fords eldrivna fordon är bara en del av ett brett engagemang för att leverera optimal bränsleekonomi i alla fordon och förse miljontals kunder med överkomlig bränsleekonomi
Ford planerar att lansera fem nya elfordon i Nordamerika fram till och med 2012 och i Europa till och med 2013. Enkel användning och en spännande ägarupplevelse är en viktig del av strategin
Debuten för C-MAX Energi och C-MAX Hybrid på 2011 års North American International Auto Show, strax efter den nyligen presenterade Focus Electric, bygger på Fords modellprogram med elfordon, och ger kunderna fler alternativ samtidigt som det ytterligare stärker företagets hållbarhetsstrategi.
Den bränslefria, helt elektriska uppladdningsbara personbilen Focus Electric kommer att lanseras i Nordamerika sent under 2011 och i Europa 2012. C-MAX Energi är företagets första laddhybridfordon och kommer att lanseras på marknaden i början av 2012, med syfte att få AT-PZEV-status (Advanced Technology Partial Zero Emissions Vehicle). C-MAX Hybrid är en nästa generationens helhybridversion av ett femsitsigt multiaktivitetsfordon.
Den nya generationen av elfordon från Ford introducerar nya funktioner och ny teknik – bland annat en unik version av MyFord Touch-tekniken särskilt avsedd för elfordon, en ny prisstyrd laddningsfunktion från Microsoft och, för Nordamerika, smartphone-appen MyFord Mobile som hjälper elbilsägare att fjärrkontrollera sina fordon.
Genom att erbjuda flera olika elfordon gör vi det enklare för våra kunder att ta till sig denna bränslebesparande teknik, sade Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company. Denna strategi förvaltar vårt arv som är att göra innovativ teknik tillgänglig för så många människor som möjligt och vår vision att utveckla bra produkter, bygga upp en hållbar verksamhet och bidra till en bättre värld.
De tre nya elfordonen från Ford bygger på Fords erfarenhet som USA:s ledande inhemska tillverkare av elfordon, med 140 000 hybridfordon på vägen redan idag:
Focus Electric – Baserad på det helt nya standardfordonet Ford Focus kommer Focus Electric att erbjuda tillräcklig räckvidd för huvuddelen av de dagliga körvanorna samt en bättre motsvarande bränsleeffektivitet än Chevrolet Volt och vara konkurrenskraftig mot andra batteridrivna fordon. Laddningstiden kommer att vara hälften så lång som för en Nissan Leaf
C-MAX Energi – Baserad på det nya femsitsiga multiaktivitetsfordonet Ford C-MAX siktar C-MAX Energi på en räckvidd på över 800 km med batteriet och motorn. Den ger bättre bränsleekonomi för laddning än Chevrolet Volt
C-MAX Hybrid – Helhybridvarianten av C-MAX är avsedd att ge bättre bränsleekonomi än Ford Fusion Hybrid, USA:s mest bränslesnåla sedan. Den utnyttjar också företagets hybridarkitektur och använder ett lättare och mindre litiumjon-batterisystem
De tre nya modellerna baseras på Fords globala C-plattform och kommer att byggas tillsammans med den helt nya Ford Focus i företagets produktionsanläggning i Wayne, Michigan, där produktionen delvis drivs med en av delstatens största solenergigeneratorsystem. Ford kommer att bygga de nya C-MAX Energi- och Hybrid-modellerna för Europamarknaderna i sin anläggning i Valencia, Spanien, som tidigare meddelats.
Fords lansering av fem nya hybrid- och elpersonbilar inleddes i december med de första leveranserna av Ford Transit Connect Electric av årsmodell 2011 – en liten transportbil som byggs tillsammans med Azure Dynamics. Fords modellprogram med nya elfordon i Nordamerika och Europa kommer att kompletteras med ett nytt nästa generations hybridfordon under 2012 respektive 2013, som kommer att presenteras senare.
-Fords planer på att leverera ett komplett modellprogram med spännande och energieffektiva fordon är på rätt spår och vi är laddade, sade Sherif Marakby, chef för Fords eldriftsprogram och konstruktion. Focus Electric, C-MAX Energi och C-MAX Hybrid demonstrerar Fords engagemang för att leverera betydande framsteg inom bränsleekonomi och minskade CO2-utsläpp för att uppfylla våra kunders funktionsbehov utan att kompromissa med deras körglädje.
Fords nästa generations hybrid, laddhybrid och helelektriska fordon kommer att bygga på företagets framgångar med Fusion Hybrid och Escape Hybrid – USA:s mest bränslesnåla medelstora sedan respektive mest bränslesnåla SUV. 2011 kompletterades det Nordamerikanska modellprogrammet med Lincoln MKZ Hybrid som är den mest bränslesnåla lyxbilen i USA. Sammanlagt har Ford idag över 140 000 hybridfordon på vägen.
-Det finns ingen enskild teknik som passar alla våra kunder – hybrider, laddhybrider och helelektriska fordon har alla sina olika fördelar, säger Derrick Kuzak, ansvarig för Fords globala produktutveckling. Genom att utnyttja våra globala plattformar kan vi erbjuda våra kunder flera alternativa elektriska lösningar som en del av ett bränslesnålt modellprogram.
Ford utvecklar elfordon som ger enastående bränsleeffektivitet utan att kompromissa med körglädjen. Jämnt regenerativt bromssystem, smidig acceleration, en bekväm interiör och ett smart förarinformationssystem bidrog till att ge Fusion Hybrid utmärkelsen 2010 MOTOR TREND Car of the Year® och en plats på många av listorna över bästa gröna bil.
-Mer än något annat elfordon på marknaden bibehåller Focus Electric dynamiken och kvalitetskänslan i en traditionell bil, fortsatte Marakby. De har många kvalitetskomponenter gemensamma med sina bensin- och dieseldrivna motsvarigheter, samtidigt som de ger utmärkt bränsleekonomi och en kompromisslös körupplevelse.
Focus Electric och de kommande hybrid-/laddhybridfordonen kommer att använda avancerade litiumjon-batterisystem. Systemen är intelligent designade för att maximera användningen av gemensamma komponenter av hög kvalitet, till exempel styrkortsmaskinvara med beprövad prestanda i Fords kritikerrosade hybridfordon.
Litiumjon-batteripaket har flera fördelar över de nickel/metallhydridbatterier som driver dagens hybridfordon. I allmänhet är de 25 till 30 procent mindre och 50 procent lättare, vilket gör dem enklare att bygga in i ett fordon. De kan också finjusteras för att ge ökad kraft vid acceleration eller för att öka energin för att utöka räckvidden.
Kommande ägare av Focus Electric kommer att ladda fordonets inbyggda litiumjon-batteripaket med den rekommenderade väggmonterade 240 volts laddningsstationen som kommer att säljas separat eller den bekväma 120 voltssladden som medföljer fordonet. Focus Electric-köpare kommer sannolikt att ladda upp sina bensinfria fordon varje dag.
Daglig uppladdning rekommenderas även för C-MAX Energi för att maximera användningen av elkörningsläget, men det är inte nödvändigt för att kunna använda fordonet. Med det effektiva batterisystemet kan laddhybriden enkelt laddas upp till 100 procent över natten via ett vanligt eluttag. C-MAX Hybrid behöver inte laddas.
Ägare av nya Focus Electric och C-MAX Energi har stora fördelar när det gäller laddningen av sina fordon.
En full laddning av Focus Electric förväntas ta tre till fyra timmar i hemmet med laddningsstationen med 240 volt – hälften så lång laddningstid som för Nissan Leaf. När den är fulladdad har Focus Electric en räckvidd som är tillräcklig för att täcka huvuddelen av de flesta förares dagliga körvanor. Focus Electric kommer att ha bättre motsvarande bränsleeffektivitet än Chevrolet Volt och vara konkurrenskraftig mot andra batteridrivna fordon
C-MAX Energi ger bättre bränsleekonomi för laddning än Chevrolet Volt. C-MAX Energi har en total räckvidd på över 800 kilometer med batteri och motor – mer än någon annan laddhybrid eller något annat elfordon med utökad räckvidd. Laddning av laddhybridfordonet ger kunderna betydligt mer körning i helelektriskt läge vilket gör att bensinmotorn kan användas i betydligt mindre utsträckning.
När sladdens kontakt sätts i laddningsporten på Focus Electric eller C-MAX Energi, bekvämt placerad mellan förardörren och främre hjulhuset, aktiveras en ljusring som går runt porten två gånger som bekräftelse på anslutningen. Ljusringen lyser sedan upp kvadranter medan fordonet laddas. Blinkande kvadranter representerar en pågående laddning medan kvadranter som lyser med fast sken indikerar hur långt laddningen har kommit. När hela ringen lyser med ett fast sken är fordonet fulladdat.
Focus Electric och C-MAX Energi kommer också att ha smarta förarinformationssystem – bland annat en unik version av MyFord Touch-tekniken – som utvecklats för att hjälpa fordonsägare att maximera bränsleeffektiviteten, utöka räckvidden med eldrift, planera den mest miljövänliga vägen samt hantera batteriuppladdningsprocessen. Detta är en viktig del av Fords strategi för att göra elfordonsägandet till en verklige upplevelse för sina kunder.
C-MAX Hybrid kommer också att utnyttja några av samma tekniker för att hjälpa förarna att komma längre på varje liter bränsle.
I Fords nästa generations hybrider har MyFord Touch-systemet utökats med intelligenta funktioner särskilt för elfordonsupplevelsen. Den digitala instrumentbrädan med dubbel display kan konfigureras av föraren för att visa olika informationsnivåer, som bränsle- och batteriladdningsnivåer samt genomsnittlig och aktuell bränsleförbrukning.
Med den nya MyView-funktionen kan förare få tillgång till ytterligare fordonsdata, som elförbrukningen för fordonets utrustning, till exempel luftkonditioneringen, som kan påverka bränsleekonomin och räckvidden med eldrift för Focus Electric och C-MAX Energi.
Focus Electric-ägare får grundläggande data, som batteriladdningsnivån, avstånd till nästa laddningspunkt, motsvarande budget och förväntad extra räckvidd, allt tydligt visat på de två 4,2-tums LCD-färgskärmarna bredvid den centralt placerade hastighetsmätaren. Detta ger oöverträffade anpassningsmöjligheter.
I Fords nästa generations hybrider – som i de aktuella hybriderna – visas långsiktig bränsleeffektivitet på två sätt, antingen som ett traditionellt diagram eller med en innovativ display som visar en växande bladliknande vinranka till höger på instrumentpanelen. Ju mer effektiv körningen är, desto mer frodig och vacker blir bladen och vinrankan, vilket ger en unik visuell belöning för förarens ansträngningar.
I Focus Electrics display används på samma sätt blå fjärilar för att representera den extra räckvidden utöver laddningsdestinationen – ju fler fjärilar som visas, desto större är räckvidden. Fords designers inspirerades av fenomenet som kallas "fjärilseffekten", där en liten förändring, som att välja att köra ett elfordon, kan ha en mycket stor effekt.
Efter varje körning visar Focus Electrics MyFord Touch-skärmar information om bränslebesparing, återvunnen energi genom regenerativ bromsning och laddningsinformation.
Utanför bilen kan ägare av Focus Electric och C-MAX Energi i Nordamerika ha konstant kontakt med sin bil via sin mobiltelefon och den Ford-utvecklade MyFord Mobile-appen.
Med MyFord Mobile kan kunder – via en smartphone-app eller säker Ford-webbplats – få omedelbar fordonsstatusinformation, utföra viktiga funktioner via fjärrstyrning, övervaka bilens laddning och aktuella räckvidd, få meddelanden när laddning behövs, fjärrprogrammera laddningsinställningar och ladda ned fordonsdata för analys.
Funktionen gör också att ägaren kan programmera fordonet för att använda elektricitet från elnätet för att värma eller kyla batteriet och kupén när sladden är ansluten. Exempelvis kan ägare under varma sommarmånader förprogrammera bilen kvällen innan så att den är fulladdad – och nedkyld till en viss temperatur – vid en viss tidpunkt följande morgon. Användare kan också hitta sin bil via GPS, fjärrstarta fordonet och låsa och låsa upp bildörrarna via fjärrstyrning.
Med MapQuest® kan MyFord Mobile kommunicera med laddningsstationen och andra intressanta platser för Focus Electric med SYNC TDI (Traffic, Directions and Information). Köranvisningar ges via SYNC eller det kartbaserade navigationssystemet i bilen om ett sådant är tillgängligt. Förare kan också få aktuell information om laddningsstationen i fordonet direkt via SYNC TDI bara genom att ansluta till SYNC-tjänsten.
Med prisstyrd laddning, utvecklad av Microsoft, kan Fords kunder sänka sina elkostnader genom att utnyttja de lägre priser som elbolag erbjuder vid vissa tider utan att gå igenom någon komplicerad inställningsprocess.
-Livet med uppladdningsbara fordon har en enorm potential – det är en helt ny värld för bilindustrin och dess kunder, sade Marakby. Kommersialiseringen av uppladdningsbara fordon är dock inte en uppgift som bilindustrin kan klara på egen hand – det kommer att krävas ett brett samarbete och breda systemlösningar. Därför samarbetar Ford med sina teknikpartners, elbranschen och myndigheter. Genom att alla dra åt samma håll kan vi säkerställa en problemfri övergång till en grönare framtid.
Fords engagemang för eldrift gäller inte bara produktutveckling på fabriksgolvet. Företaget har investerat ungefär en miljard dollar för att konvertera produktionsanläggningen i Wayne, Michigan för tillverkning av helt nya Focus, Focus Electric, C-MAX Energi och C-MAX Hybrid.
Ford har i samarbete med Detroit Edison, Xtreme Power och delstaten Michigan upprättat ett av de största solkraftssystemen i delstaten på sin anläggning i Michigan. Den förnyelsebara energi som projektets primära solenergi fångar in täcker en del av fordonstillverkningens energibehov.
Företaget har också tagit hem design och utveckling av batterisystemet, och flyttat tillverkningen av batteripaketen för nästa generations hybrid från Mexiko till Michigan. Ford kommer att tillverka hybridtransaxlar på sin Van Dyke Transmission-anläggning i Sterling Heights, Michigan med början 2012.
-Omfattningen på investeringen understryker vårt engagemang för att utveckla kärnkompetenser, vidareutbilda vår utvecklings- och tillverkningspersonal samt locka nya talanger till bilindustrin för att leverera ett komplett modellprogram med elfordon till våra kunder, sade Kuzak. När kunderna i högre grad väljer mer bränslesnåla fordon kommer vi att kunna erbjuda dem fler av de produkter som de verkligen vill ha.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093