23948sdkhjf

Nya regler för säkrare hantering av kemiska risker på arbetsplatserna


Kemiska och mikrobiologiska faktorer låg bakom drygt var tionde anmäld arbetssjukdom under 2010. Bakom dessa anmälningar låg exponering för ett stort antal skadliga ämnen. Arbetsmiljöverket har nu beslutat om nya regler för kemiska risker och om hygieniska gränsvärden. Bägge föreskrifterna börjar gälla från och med halvårsskiftet 2012.
Även om det råder stor enighet i samhället om att minska förbrukningen av kemikalier och använda de ämnen eller produkter som är minst skadliga, används det tonvis av farliga kemikalier – inte minst ute på våra arbetsplatser. Hanteringen och olika skyddsåtgärder vid kemikalieanvändning regleras därför i särskilda föreskrifter, som nu reviderats. Samtidigt har närmare 30 av 400 farliga ämnen, som finns upptagna i den så kallade gränsvärdeslistan, setts över.
De nya reglerna specificerar kraven på att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Avsnittet om riskbedömning har förtydligats och utökats. Som arbetsgivare är man skyldig att se till att samtliga kemiska riskkällor förtecknas. Dessa ska undersökas och bedömas, åtgärder för att begränsa riskerna (exempelvis ventilation och personlig skyddsutrustning) ska vidtas och olycksberedskap planeras. När det finns ett hygieniskt gränsvärde ska inandningsluften kontrolleras i förhållande till detta.
-Det är oerhört viktigt att alltid ha en god och säker ordning på sina kemikalier. De kan förorsaka stor skada om olyckan är framme, säger Bernt Nilsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren måste försäkra sig om att alla som kommer i kontakt med riskerna känner till de nödvändiga säkerhetsåtgärderna – och följer dem.
Exempel på krav:
−Luften ska alltid undersökas innan man går in i en cistern, brunn eller liknande
−Rörledningar med farligt kemiskt innehåll ska alltid märkas
−Skriftligt arbetstillstånd krävs:
för arbete i cistern, brunn eller liknande med brandfarlig gas eller vätska
för att svetsa eller löda på behållare/utrustning med brandfarlig vätska
eller i område med explosionsfarlig atmosfär
Fler ämnen har fått gränsvärde
I den nya förteckningen över ämnen som fått hygieniska gränsvärden ingår nu litium, klorbensen, nikotin, penicillin samt tenn. Totalt har 28 ämnen prövats mot det aktuella kunskapsläget.
På Arbetsmiljöverkets webbplats finns temasidor om kemiska risker i arbetslivet och om hygieniska gränsvärden. Sök på www.av.se/teman/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141