23948sdkhjf

Tre av fyra vill ha fler alkoholtester i trafiken

En stor majoritet av svenskarna vill ha fler alkoholtester i trafiken. Det visar en undersökning med drygt 3 500 svarande från försäkringsbolaget If.

Julbordstider är också alkoholtider och antalet rattonyktra förare riskerar att öka i december. En undersökning från If visar att 75 procent av svenskarna önskar att det var fler alkohol- och drogtester i trafiken. 19 procent tycker att antalet tester räcker som det är och 1 procent tycker det ska vara färre tester än idag. Kvinnor och äldre är i större utsträckning för fler tester.

– Vi vet att många olyckor beror på rattonyktra förare. I samband med julborden tar många bilen hem fastän de inte borde. Vår undersökning visar att svenskarna ser allvarligt på detta och vill att Polisen gör fler tester än idag, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Omkring var fjärde dödsolycka i trafiken – ca 75 stycken – inträffar till följd av rattfylleri i Sverige varje år.

- Särskilt om vädret är decemberruggigt kan bilen vara lockande, men lämna ändå bilen hemma när julbord och glöggfestligheter står för dörren. Det är inte värt det, säger Caroline Uliana.

Över 14 000 personer kör rattfulla varje dag enligt Trafikverket. Detta medför stora konsekvenser. Rattfylleristernas offer räknas i tusental varje år – döda, invalidiserade, skadade.

– Alkohol är ett av de största hindren för att nå målet med nollvisionen, inga döda i trafiken, säger Caroline Uliana.

Till det kommer omfattande materiella skador. Omkring en fjärdedel av alla krockar, parkeringsskador och avåkningar kan antas vara alkoholrelaterade. Det handlar om över 100 000 olyckstillfällen om året där alkohol finns med i bilden.

Undersökningen gjordes med 3 554 svarande av YouGov i september 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063