23948sdkhjf

Volkswagen STCC-satsar med två team och fyra bilar

Två team och fyra bilar. Där har ni Volkswagens uppställning i STCC 2012. Under tisdagen presenterade årets märkesmästare sin satsning under en presskonferens i Stockholm. Efter förra veckans nyhet att man mönstrar spanske WTCC-stjärnan Jordi Gené står det nu klart att han får Johan Kristoffersson som teamkamrat – och att STCC-föraren Johan Stureson kommer att bilda ett eget biogasteam tillsammans med Patrik Olsson.

Volkswagen Sverige utökar sin satsning i STCC. Efter tre säsonger som officiellt tvåbilsteam kommer fyra biogasdrivna VW Scirocco att rulla i mästerskapet 2012.

WTCC-meriterade spanjoren Jordi Gené, som blev klar förra veckan, och Johan Kristoffersson kommer att tävla för Arvikabaserade Volkswagen Team Biogas. Skånska IPS Motorsport kommer att driva de andra två bilarna under namnet IPS Team Biogas. Förare blir Patrik Olsson och Johan Stureson. Båda teamen kör med stöd från Volkswagen Sverige och E.ON.

– Vi kommer att ha gemensam uppdragsgivare, men båda teamen kommer att anmälas till teammästerskapet. Vi kommer att stå bredvid varandra depån, men inte under samma tälttak, säger Tommy Kristoffersson som i samarbetet med Volkswagen Motorsport drivit Team biogas.se med stor framgång de senaste två säsongerna.

Även i den nya satsningen kommer Kristofferson att ha ett övergripande ansvar för verksamheten.

Volkswagen Team Biogas kommer att matcha det spanska WTCC-nytillskottet Jordi Gené och Johan Kristoffersson. Den sistnämnde fick chansen i en tredje VW Scirocco i slutet av 2011 års säsong och imponerade med bra resultat i både kval och race. Bland annat tog Kristoffersson steget upp på pallen vid två tillfällen – parallellt med att han hann med att fightas om titeln i Porsche Carrera Cup.

– Nu får jag chansen att vara med från start i STCC och det känns självklart oerhört motiverande. Min målsättning är ingen annan än att vara med och slåss om mästerskapstiteln, säger Johan Kristoffersson.

IPS Motorsport är ett familjeteam som med far och son Stureson deltagit i STCC ända sedan 2004. Per, som vann DTM 1985, är teamchef och sonen Johan förare. IPS Motorsports bästa säsong hittills var 2005 då Johan slutade trea i förarmästerskapet och IPS blev tvåa i teammästerskapet. Johan har vunnit fyra STCC-race, det senaste i premiären på Jyllandsringen i våras.

Tidigare under hösten såg Johan Stureson ut att vara på väg bort från STCC. Nu satsar han och pappa Per hårdare än någonsin på det som med fog kallats svensk racings kungaklass.

– Tommy Kristoffersson kom upp med ett förslag som ger oss rätt förutsättningar att satsa vidare i STCC. Det här är ett spännande och intressant projekt och vår målsättning är givetvis att vara med i den absoluta toppen av mästerskapet. Det är förstås också positivt att vi kör på biogas som är ett drivmedel som ligger helt rätt i tiden, säger Johan Stureson.

Patrik Olsson lämnar det ursprungliga Team Biogas med vilka han nått stora framgångar under de tre senaste säsongerna. Bland annat har Olsson erövrat sex pallplatser hittills i mästerskapet. Nu blir det en fortsättning med IPS Team Biogas, en förändring Olsson inte har något emot.

– Det ska bli inspirerande att tävla för IPS Team Biogas ihop med Johan Stureson. Jag har haft en fantastisk tid tillsammans med Team Biogas men jag är positiv till miljöombytet och ser verkligen fram emot 2012, säger Olsson.

Satsningen 2012 blir den största Volkswagen Sverige gjort hittills i STCC. Det är också med högt ställda förväntningar företaget ser fram emot kommande säsong.

– Det blir fantastiskt att få se fyra biogasdrivna Scirocco på banorna under 2012! Att det dessutom är fyra högst kompetenta förare som kommer att köra dem gör inte saken sämre. Vi hälsar familjen Stureson och IPS välkommen in i Volkswagen-familjen och önskar båda teamen lycka till i jakten på STCC-titeln, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062