23948sdkhjf

Skärpta straff för rattfylleri

Varje dag uppskattas det att omkring 16 000 personer kör onyktra i Sverige. I ett försök att minska det antalet så skärper nu myndigheterna straffet för rattfylleri ytterligare, och spärrtiden för körkortet ändras från som kortast en månad till minst ett år.

- Den nya lagen innebär en rejäl skärpning mot tidigare regler där en del ”lindriga fall” ger indraget körkort i två eller tre månader, men att vara utan körkort i ett eller kanske två år medför bra mycket större konsekvenser för de som åker fast, berättar Björn Strandberg produktspecialist för Dräger Alkolås och Alkotest. Den nya lagen är bra tycker Björn, som hoppas att fler trafikanter ser till att de är körklara innan de sätter sig bakom ratten.

- Att inte dricka alls är i samband med bilkörning är förstås det bästa alternativet, men i de fall man ändå väljer att ta bilen dagen efter så måste man vara helt säker på att den utrustning som man använder för att kontrollera alkohol i utandningsluften är pålitlig, säger Björn Strandberg som hoppas kunna se slutet på så kallade alko-appar och andra tvivelaktiga metoder där föraren ska räkna ut sin promillehalt i utandningsluften. Hur kroppen förbränner alkohol är dels olika från person till person men också från dag till dag. Det är för många faktorer som spelar in och som påverkar resultatet för att man enkelt ska kunna räkna sig till om man ligger över eller under gränsvärdet, säger Björn Strandberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078