23948sdkhjf

Skräddarsydd stadsbil



Nu i januari lanserar Renault nya Twingo, som fått sig ett ansiktslyft för att locka främst storstadskvinnor. Resultatet är en betydligt mer tilltalande stadsbil.

Bilbao. Under våren 2012 lanserar Renault sin nya version av klassikern Renault Twingo. Nykomlingen bjuder på ny design och på rekordmånga valmöjligheter. Klart står att det är en stadsbil som trots storleken varken tummar på prestanda eller bekvämlighet.

Vi provkör två modeller av nya Twingo i Bilbao i norra Spanien. Dels en Gordiniblå Twingo med en bensindriven 100-hästarsmotor, och dels en fuchsiafärgad 1.5 dCi med en 85 hästar stark diesel, som båda är tilltalande.

Motorn på 1,2 liter (TCe) och 100 hästkrafter har ett vridmoment på 155 Nm vilket innebär en körupplevelse som motsvarar en större motor, fast med lägre förbrukning. Motorn har samma effekt som en 1,4-litersmotor, vridmoment som en 1,6-litersmotor men med en bränsleförbrukning som en 1,2-litersmotor.

Med full tank är räckvidden 100 mil med dieselmotorn och 75 mil med bensinmotorn. Den är en av ett fåtal småbilar med Euro5-dieselmotor som har lyckats kombinera prestanda och bränsleeffektivitet.

Som bilköpare har du möjlighet att välja hur din Twingo ska se ut. Det finns nämligen cirka 300 000 olika färg- och materialkombinationer för bilens kaross, däck, ytterbackspeglar, inredning och dekaler.

Den nya designen innebär bland annat att logotypen blivit större och mer upprätt än tidigare, samtidigt som den har lyfts fram genom att nu ligga mot en svart bakgrund. Framlyktorna påminner om ögonlock och tillsammans med dimljusen och de runda positionsljusen, som sitter alldeles intill grillen, får bilen ett karakteristiskt och modernt utseende. Det nya formspråket kommer inom kort att återspeglas i alla nya modeller.

Renault siktar in sig på nya kunder med nya Twingo och hoppas på att locka över konsumenter från konkurrenter som Mini Cooper, Skoda Fabia, Fiat 500 och Ford KA. Framför allt är siktet inställt på storstadskvinnor och barnfamiljer (då som andrabil).

Nya Twingo börjar säljas i Sverige i januari 2012 men visades för första gången på bilsalongen i Frankfurt i september förra året.

Björn Lindén

RENAULT TWINGO

Koldioxidutsläpp 90 gram per kilometer.

Dieselförbrukning 3,4 liter/100 km vid blandad körning.

Växellåda Manuell med fem växlar.

Pris Nya Renault Twingo börjar säljas i januari 2012. Pris från: 104 900 kronor.

Motor fyrcylindrig, 85 hk vid 4 000 varv/min.

4 frågor...

...till Karin Karlsson,
presschef för
Renault Nordic AB.

Hur går det för Renault i Sverige?

– Det ser rätt bra ut just nu, vi har 5,5 procent av marknaden. Dessutom ligger vi tvåa i Sverige på transportbilsmarknaden med modeller som Master, Trafic och Kangoo. Vi har haft en turné med påbyggnationer på våra transportbilar, för att ge dem ett lite ballare utseende.



Hur går Renaults elbilssatsning?

– I februari lanserar vi Kangoo ZE i Sverige, en elbil som har en räckvidd på 170 kilometer vid optimala förhållanden. Samtidigt väntar vi på att det ska etableras fler laddningsställen. Vår princip är att man som elbilsägare hyr batteriet av Renault, på så sätt behöver man inte oroa sig för batteriet. Vi lobbar även för att supermiljöpremien ska gälla även lätta transportbilar eftersom det skulle gynna den här typen av bilar. Priset kommer att ligga runt 200 000 kronor.



Hur går er servicesatsning,
Renault Pro+?

– Den går bra. Pro+ är speciella centra som har annan kompetens som är anpassad just för företagskunder som är beroende av sina bilar. Det är ett företagskoncept för transportbilar med ett brett utbud av tjänster, aktiviteter och skräddarsydda lösningar för olika branscher.



Hur kommer 2012 se ut för Renault?

– Scénic och Mégane kommer med nyare bensinmotorer, sedan har vi den nya Twingon och i september lanseras en ny Clio under Paris Motor Show.




RENAULT NORDIC AB

Renault Nordic AB är ett helägt dotterbolag till Renault SAS i Paris som startade 2007 i Norden. Renault SAS har lång historia och traditioner bakåt i tiden. Sedan den 2008 distribuerar Renault Nordic AB personbilar, lätta transportbilar, reservdelar och service efter köpet med egen operativ verksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094