23948sdkhjf

JTI kartlägger biogasnät i Europa

JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik deltar i ett EU-finansierat projekt som ska kartlägga lokala biogasnät i Europa. Syftet är att stödja utvecklingen av småskalig biogasproduktion.
- Vi ska också försöka lyfta fram bra exempel på möjliga nya nät, där man utnyttjar biogasens energiinnehåll fullt ut, säger Johan Laurell, Chef Miljö på JTI.

Kartläggningen gäller en ny typ av gasnät som har introducerats i Europa. I Tyskland kallas de mikrogasnät. De transporterar biogas till exempel via ledningar från en eller flera biogasproducenter till en central CHP-anläggning (Combined Heat and Power-anläggning, avser kraftvärmeproduktion) eller till industrianvändning.
I Sverige och Holland har man börjat sammanbinda flera producenter som levererar rå biogas till centrala uppgraderingsanläggningar, s k Biogas Hub.

Ett svenskt exempel är det planerade biogasnätet mellan Trollhättan, Vänersborg och Mellerud (Brålanda). Där ska totalt ca 25 km pipeline kunna klara av att transportera upp till 700 Nm3 gas i timmen som huvudsakligen ska uppgraderas till fordonsbränsle.

I projektets första del ska man inventera biogasprojekt lämpliga att sammanbinda i rågasnätverk, och diskutera detta med gasdistributörer och biogasexperter. I projektets andra del ska man räkna på kostnader och göra tekniska utvärderingar av olika gasnätlösningar.

Projektet har en budget på 600 000 kr, och genomförs inom ramen för ett holländskt forskningsprojekt (Energy Delta Gas Research). JTI är ett av de svenska företag som deltar.

Resultatet och slutrapporten kommer att bli allmänt tillgängliga. Projektet pågår till maj 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079