23948sdkhjf

Saab borde gått i konkurs ett år tidigare



Saab borde begärt sig i konkurs nästan ett år tidigare. Det fastslås i förvaltarberättelsen skriver ttela.se. Fredagen den 30 november ska den omfattande förvaltarberättelsen för Saab-bolagens konkurser vara hos tingsrätten i Vänersborg. Men TTELA har redan nu kunnat ta del av ett utkast till den slutgiltiga versionen, ett 50 sidor dokument, där konkursförvaltarna Anne-Marie Pouteaux och Hans L. Bergqvist bland annat behandlar orsakerna till konkursen och tidpunkten för när Saab hamnade i obestånd.

Förvaltarnas bedömning om tidpunkten för obestånd, alltså när företaget bedömdes att inte kunna betala sina skulder i tid och problemen inte kan anses vara tillfälliga, lär inte hamna i god jord hos företagets ledning. I förvaltarberättelsen hänvisar man till en rapport av revisionsfirman Grant Thornton, och håller med om deras bedömning om att "tidpunkten för Saabs obestånd är att hänföra till inledningen av 2011 och senast i samband med produktionsstoppet den 6 april 2011" – minst åtta månader innan konkursen blev ett faktum.
Enligt uppgift till SVT:s Uppdrag Granskning ska transaktioner inom Saab vara föremål för granskning av Ekobrottsmyndigheten. Den senare bekräftar att en utredning pågår utan att gå närmare in på detaljer. Enligt Sveriges Television anser konkursförvaltarna också att de tidigare ägarna Victor Muller och General Motors ska betala tillbaka 35 miljoner kronor genom återvinning av konkursboet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063