23948sdkhjf

Saabs underleverantörer krävs på betalning

Nu kräver konkursförvaltarna i Saab-konkursen att tidigare underleverantörer skall betala tillbaka pengar. Det handlar om ersättning för material som levererades till Saab innan konkursen.
– Det är helt makalöst, de kräver återbetalning av pengar för affärer som gjordes långt innan Saab-krisen, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.
De signaler Sidahl har fått tyder på att det kan vara ett massutskick från konkursförvaltarna och då kan det röra sig om upp till tusen företag som berörs. Bakgrunden till kraven är att konkursförvaltarna anser att Saab var på obestånd redan under våren 2011, och därför kan de kräva så kallad återvinning av de betalningar som ändå gjordes.
Det ska handla om pengar de fått för leveranser till Saab innan bolaget gick in i den rekonstruktion som senare slutade med konkurs.
– Kraven låter egendomliga. För att kunna tillämpa återvinning av pengar så måste betalningen röra sig om belopp som avsevärt försämrat läget för företaget. Och rättspraxis säger att det aktuella beloppets storlek ska överstiga tio procent av företagets kvarvarande tillgångar, berättar Enar Folkesson, juridiklärare på Högskolan Väst och expert på företagsrekonstruktioner, till ttela.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093