23948sdkhjf

Nu backar KIA Motors Men behåller garantin

Från och med dags dato kan ägare till Kia-bilar serva sina bilar på icke auktoriserad verkstad med bibehållen 7-årig garanti, under förutsättning att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt.

Garantin gäller under förutsättning att Kias serviceprogram samt service- och reparations-anvisningar följts under hela garantitiden. De reservdelar och tillbehör som används vid service och reparationer måste hålla minst samma kvalitet som Kias originaldelar. Vid service på en annan verkstad än en auktoriserad Kia-verkstad måste verkstaden kunna visa att servicen har utförts enligt ett korrekt serviceprotokoll. Alla reservdelar, tillbehör och vätskor som används vid servicen ska anges i serviceprotokollet. Serviceprotokollet ska finnas tillgängligt för granskning under hela garantitiden. Verkstaden ska även kunna dokumentera att man har genomfört alla de mjukvaru-uppdateringar som fanns tillgängliga för den aktuella modellen vid servicetillfället.

- Vi respekterar naturligtvis domen men vi hoppas samtidigt att ägare till Kia-bilar fortsätter att serva sina bilar hos Kias auktoriserade verkstäder säger Peter Himmer, Vd Kia Motors Sweden AB.

- Det framkom i domstolen att korrekta serviceprotokoll, originalreservdelar, märkesspecifik utbildning, kunskap om uppdateringar och uppdatering av bilens mjukvara ofta inte finns eller brukas hos icke-märkesspecifika verkstäder.

- Den samlade kunskapen, den korrekta tekniken/utrustningen och originaldelarna finns hos de auktoriserade Kia-verkstäderna, avslutar Peter Himmer.

Kia kommer att uppdatera allt marknadsföringsmaterial och information rörande villkoren för den sjuåriga garantin.

Domen som kungjordes idag, den 4 december 2012, har sin bakgrund i ett klagomål från SBF till Konkurrensverket. Konkurrensverket bedömde efter en utredning att det från konkurrenssynpunkt inte fanns tillräckliga skäl att fortsätta utreda villkoren för Kias sjuåriga nybilsgaranti. Konkurrensverkets beslut av den 24 februari 2012 kunde inte överklagas. Däremot kunde SBF, eftersom beslutet gick SBF emot, stämma in Kia till Marknadsdomstolen. Marknadsdomstolen är Sveriges högsta domstol för vissa mål som rör konkurrensrätt samt otillbörlig marknadsföring. Rätten består av ordförande, vice ordförande och fem särskilda ledamöter. Tre är jurister och övriga är ekonomiska experter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078