23948sdkhjf

Det är prispress på begagnade bilar

Priserna på begagnade bilar fortsätter att falla. Bara mellan oktober och november sjönk begagnatpriserna med i snitt 2,5 procent samtidigt som bilhandelns lager av begagnade bilar växte. Det visar aktuell statistik från Motorbranschens Riksförbund, MRF, branschorganisation för svensk bilhandel och bilverkstäder.

– Prisbilden är gynnsam för den som ska köpa en begagnad bil, säger Jan Berg, bilhandelsansvarig inom MRF.

Han tillägger att allt lägre priser också innebär att bilhandlaren betalar lägre för inbyten.

– Priset på begagnade bilar bygger på den enkla principen – tillgång och efterfrågan. Samma gäller för inbyten, förklarar Jan Bergh.

MRF:s statistik visar även att lagernivån stiger i bilhandeln. I oktober hade de till Motorbranschens Riksförbund anslutna företagen 36471 begagnade bilar i lager. I november var siffran 38476, d v s en ökning med 5,5 procent.

Större lager påverkar prisbilden. I snitt har begagnatpriserna hittills i år gått ner med 6-8 procent – beroende på märke, modell och försäljningsort.

– Tillgången på nyare begagnade bilar är god, däremot har bilhandeln brist på bra begagnade bilar – d v s välskötta bilar i rätt prisklass för en bred köparskara, berättar Jan Bergh.

Han säger också att den förändrade miljöbilsklassningen fr o m 1 januari 2013 kommer att driva på nybilshandeln under de kvarvarnade decemberveckorna, samt innebära ett ännu bredare utbud av begagnat hos MRF-handeln under årets början.

Men alla köper inte en ny bil, utan många väljer att köpa en begagnad, inte minst när priserna pressas ned – i november sålde MRF-handeln 15525 begagnade bilar som dessutom omfattas av MRF:s olika garanti- och kundtrygghetspaket.

– Prisskillnaden mellan att köpa en begagnad bil av en MRF-ansluten bilhandlare eller en privatperson är inte stor. Väger man in varudeklarerade och åtgärdade bilar med garantier och reklamationsrätt kontra att köpa privat, så väger det över till MRF-handelns fördel, menar Jan Bergh på Motorbranschens Riksförbund, MRF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078