23948sdkhjf

Bilägare anser bilförsäkringen dyr men nödvändig

Under senhösten genomförde SBM Försäkring sin tredje undersökning med SBM Bilägarpanel. Vid den nu aktuella enkäten, ämnad att undersöka attityder om och innehav av bilrelaterade försäkringar, deltog nästan 1 300 erfarna bilägare.

Av attitydsdelen av undersökningen framgår att varannan paneldeltagare anser att den vanliga bilförsäkringen är för dyr medan cirka fyrtio procent anser den vara prisvärd. Det vanligast förekommande svaret på frågan om vad som är ett rimligt pris är max 3 000 kronor. En majoritet föredrar låg försäkringspremie kombinerat med hög självrisk framför det motsatta.

Pris och försäkringsvillkorens omfattning är avgörande bedömningar vid tecknandet av en bilrelaterad försäkring. Informationen om försäkringsutbudet söker man allra oftast via internet. Och trots att omdömen från andra hamnar i bottenläge vad gäller avgörande faktorer vid val av försäkringsbolag, ligger att prata med vänner på en andra plats som informationskälla.

– Detta är den tredje stora undersökningen vår bilägarpanel genomför. Som vanligt levererar våra panelister värdefull information som direkt och indirekt hjälper oss att skapa ännu bättre trygghetslösningar för de svenska bilägarna, säger P A Prabert, vd för SBM Försäkring.

Undersökningen visar också att vi som bilägare generellt sätt har ett ganska bra försäkringsskydd. Sex av tio, ungefär lika fördelat mellan könen, har exempelvis till sina ordinarie försäkringar ett eller flera tillägg som ger utökad trygghet om olyckan skulle vara framme. Upplevelsen av behovet att skydda sig själv tycks däremot öka i takt med åldern. Ju högre upp i åldersgrupperna man rör sig desto vanligare är det att man väljer tilläggsförsäkringar som exempelvis ger stärkt rätt till rehab eller krishantering efter en olycka.

Bild: Riksbanken
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109