23948sdkhjf

Porsche 911 är bäst på bilprovningen

Resultatet från Bilprovningens kontrollbesiktningar 2012 visar att det råder en stor spännvidd mellan olika bilmodeller och bilmärken. Nu avslöjar Bilprovningen vilka som klarade sig sämst och bäst. Under 2012 kontrollbesiktade Bilprovningen fler än 3,1 miljoner personbilar.

Bilprovningen testar bilarna med fokus på att säkerställa att den svenska fordonsparken befinner sig i ett trafiksäkert skick oavsett ålder. Här redovisas resultatet för de sämsta och bästa bilmodellerna samt fabrikaten baserat påmodellrelaterade fel (anmärkningar mot komponenter som oftast kan hänföras till bilens konstruktion och komponenternas kvalitet).

Bland de 65 000 personbilar som besiktades för första gången (årsmodell 2009) är andelen modellrelaterade fel noll för fler än tio bilmodeller! Tar man hänsyn till medelkörsträckan placerar sig Skoda Superb i topp, tätt följt av Audi Q5 och Audi A4. Samtliga är dieselversioner. Den bilmodell som uppvisar högst andel modellrelaterade fel bland treåringarna är Renault Mégane med 27 procent.

Renault Mégane (generationen som började tillverkas 2003) har främst problem med felkoder vidOBD (elektronisk avgasmätning), bromsbelägg och spindelleder. Värt att notera är att den generation Renault Mégane som började tillverkas 2009 uppvisar bättre besiktningsresultat.

Bäst bland bilmärkena är Lexus och sämst är Dacia. Dacia (Sandero omfattas) får ofta anmärkningar på styrleder.

Bland personbilarna som besiktades för andra gången (årsmodell 2007) är andelen bilmodeller med noll fel endast två, varav Honda Accord imponerar mest med hänsyn till att dess medelkörsträcka är dubbelt så stor som för Smart Fortwo som placerade sig tvåa. Båda är bensinversioner. Högst andel modellrelaterade fel har Chrysler 300C med 53 procent. Chrysler 300C har ofta fel påparkeringsbroms eller styrleder.

Bäst bland bilmärkena är Smart och sämst är Dodge. Dodge (Nitro och Caliber omfattas) har ofta problem med spindelleder, styrleder och parkeringsbromsar.

Bland bilmodellerna som är tio år (årsmodell 2002) har Porsche 911 i bensinversion lägst andel modellrelaterade fel med 2 procent. Högst andel har Volvo XC90 i dieselversion med 62 procent. Volvo XC90 får ofta anmärkningar på parkeringsbromsen.

I genomsnitt underkänner Bilprovningen endast 0,1 procent av bilarna på grund av rost i bärande konstruktion vid tio års ålder men för Kia Magentis med 9 procent underkända är rostangreppen ibärande konstruktion påtagliga.

Bland bilmärkena klarar sig Porsche bäst och Chrysler sämst. Chrysler (Grand Voyager, Voyager,

Sebring, PT Cruiser omfattas) har främst anmärkningar på parkeringsbroms, styrled, bromsbelägg, bromsskivor, bromsrör och ABS-indikering.

Bland samtliga ovanstående ålderskategorier är Porsche det bilmärke som uppvisar lägst andel modellrelaterade fel med 2 procent och Dodge högst andel med 44 procent. Dodge (Nitro ochCaliber) har, som redan nämnts, främst problem med spindelleder, styrleder och parkeringsbromsar.

Bild Wikipedia
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063