23948sdkhjf

Autoliv får utmärkelse från Volvo Personvagnar

Autoliv har fått ett pris från Volvo Personvagnar för utvecklingen av världens första krockkudde för fotgängarskydd. Den nya krockkudden introducerades först på Volvos V40/XC40 och bidrog till att bilmodellerna fick ett toppresultat då de testades i EuroNCAPs krockprov. Lars Wrebo, Senior Vice President för inköp och produktion vid Volvo Car Group, delade ut priset till Autoliv.

-Det starka samarbetet mellan Volvo och Autoliv har under de senaste 60 åren resulterat i flera banbrytande säkerhetsinnovationer. Vi är stolta över att ha fått pris från Volvo, en av de mest säkerhetsmedvetna fordonstillverkarna i världen, sade Autolivs koncernchef Jan Carlson när han tog emot priset i Göteborg.

Enligt FN organet WHO (World Health Organization), utgör oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister nästan hälften av de 1,2 miljoner som årligen omkommer i trafikolyckor i världen. Den främsta orsaken till dödsfall bland fotgängare är skallskador. Fordonstillverkarna har fram tills nu främst försökt minska antal skallskador genom att fokusera på att skapa tillräckligt med utrymme mellan motorhuven och de hårda delarna under, för att på så sätt få huven för att fungera som stötdämpare. Flera forskarstudier tyder dock på att detta inte är tillräckligt då vuxna personer oftast slår i den hårda ramen runt bilens vindruta.

Autoliv har tillsammans med Volvo utvecklat den första krockkudden som sitter utanpå bilen och som skyddar fotgängare vid en eventuell krock. Vid en kollision med en fotgängare, blåses en U-formad krockkudde upp som först höjer motorhuven och sedan täcker de nedre delarna av vindrutan samt bilens vindrutestolpar för att skydda fotgängarens huvud. Studier visar att krockkudden kan minska skallskador och dödsolyckor med mer än en tredjedel i frontala kollisioner med fotgängare och därmed spara tusentals oskyddade trafikanters liv varje år.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094