23948sdkhjf

Vanligt med fel på krockkuddar och bromsar i moderna bilar

Helt färsk statistik från Besikta bilprovning visar att över vart femte svenskregistrerat fordon av årsmodell 2002 eller senare, har någon form av avvikelse i bromssystemens elektroniska säkerhetssystem. Avvikelserna har upptäckts i fordon som genomgått en utökad kontrollbesiktning som även inkluderar kontroll av bilens elektronik. Att en avvikelse visar sig i bromssystemen kan bero på att en ABS-givare är ur funktion eller att det uppstått ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning. Dessa brister kan leda till att det låsningsfria bromssystemet inte fungerar som avsett och kan innebära att det uppstår ett olyckstillbud vid en inbromsning eller undanmanöver, framför allt då det råder halt väglag.

– Bromsarna är bilens viktigaste aktiva säkerhetssystem, och jag rekommenderar alla att kontrollera sina bilar inför vintersäsongen då det är viktigt att funktioner som antisladd och antispinn fungerar när man är ute på vägarna, säger Lotta Johansson, tekniskt sakkunnig på Besikta.

Anmärkningsvärt är också att drygt var tionde bil har problem med krockskyddet som reglerar krockkuddar, som i sin tur kan medföra att krockkudden inte löser ut vid kollision.

– Elektronikfel av den här typen märks oftast inte för den vanlige föraren, men om felen inte åtgärdas kan de få förödande konsekvenser. Krockkuddar som inte löser ut kan vara skillnad mellan liv och död vid en olycka, avslutar Lotta Johansson.

I enkäten upptäcktes totalt 2685 avvikelser i elektroniksystemen fördelat på 1312 bilar. Övriga avvikelser som registrerats är bland annat motorstyrning, AC och startspärrar.

Statistiken baseras på kontroller av 1312 personbilars elektroniksystem under 2014. De kontrollerade bilarna är av årsmodell 2002 eller nyare. Bilarna är slumpmässigt utvalda på någon av Besiktas 63 besiktningsanläggningar i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079