En av fem chefer får sina bästa idéer i bilen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
I en studie gjord av Land Rover och Institute of Directors (chefsinstitut) tillfrågades över 900 globala chefer. 84 % av företagsledarna anser att deras miljö är en viktig förutsättning för kreativt tänkande. En av fem (18 %) chefer får sina bästa idéer i bilen. En av tio chefer tillbringar mer än 25 % av arbetsveckan i bilen. Bekväm sittplats, naturligt ljus och frånvaro av ljud är de mest avgörande faktorerna som främjar kreativt tänkande, enligt en studie.

I rapporten, som utförts av Land Rover med organisationspsykologen Sir Cary Cooper och Institute of Directors, tillfrågades över 900 globala vd:ar, direktörer och höga chefer i syfte att fastställa den optimala miljö som inspirerar kreativa idéer.

Man fann att 84 % av företagsledarna anser att deras miljö är en viktig förutsättning för kreativt tänkande. Utöver de tre viktigaste fysiska faktorerna angav de tillfrågade att frisk luft (23 %), en känsla av utrymme (18 %) och naturliga material (trä, läder osv.) (5 %) är mycket viktigt för en kreativ miljö, medan det att ha det bekvämt (64 %), ha tid att tänka (61 %) och inte känna sig stressad (41 %) ansågs vara nödvändiga psykologiska villkor för de bästa idéerna.

I linje med dessa resultat uppgavs hemmet vara den mest effektiva platsen för kreativitet (48 %) – undan stress och störningsmoment på kontoret – medan en av fem chefer (18 %) uppgav att de får sina bästa idéer i bilen.

För dem som arbetar i bilen är den vanligaste aktiviteten kreativt tänkande (40 %), eftersom de använder restiden för att koppla av och reflektera.

-Resultaten i denna studie pekar på att bilar erbjuder både de rätta psykologiska och fysiska villkoren för kreativitet, menar Sir Cary Cooper. Kreativa tankar kommer gärna när vi minst väntar oss det – när vi kopplar av eller inte tänker på ett problem. Experiment har visat att vi har lättare att släppa fram hjärnans kreativitet när dopamin frigörs i hjärnan genom vanemässiga eller instinktiva distraktioner, som exempelvis bilkörning.

Nästan en av tio tillfrågade chefer uppgav att de tillbringar mer än 25 % av sin arbetsvecka i bilen. När Land Rover utvecklade sina lyxiga Range Rover-modeller, som ofta körs eller används av högre chefer, ansträngde man sig för att optimera miljön för långa stunder av arbete och reflexion. Gerry McGovern, Land Rovers designchef, förklarar hur designgruppen skapat en miljö i Range Rover som är gynnsam för kreativt tänkande:

-Vi designade en interiör för Range Rovern som speglar våra kunders behov. Det innebär en ordning och visuell logik – en invändig arkitektur som främjar lugn och stillhet och som inger den där känslan av upphöjdhet som Range Rover är känd för; något som helt enkelt känns rätt. En känsla av att i midjehöjd omslutas av bilen – undan omvärldens stress och buller – kombineras med en koppling till världen utanför genom det enorma panoramataket som släpper in mesta möjliga naturliga ljus.

Land Rovers studie visar att den näst mest populära aktiviteten i bilen (39 %) är att gå igenom e-post, följt av brådskande arbetsuppgifter (34 %). ”Den enorma mängden e-post är den största orsaken till försämring av den brittiska arbetsstyrkans produktivitet”, uppger Cary. ”Chefer som lägger sin tid i bilen på att arbeta med e-post kanske skulle vinna på att i stället utnyttja tiden för reflektion och eftertanke.”

Under de 45 år som lagts på ständig utveckling av Range Rover har Land Rover lärt sig mycket om människorna som kör eller reser i deras lyxigaste modeller. Dr Paul Herriotts, Land Rovers teknikspecialist inom ergonomi, förklarar hur miljön byggs upp från grunden och runt kunden:

-Land Rover levererar bilar till en bred kundbas från över 170 länder. Att känna våra kunder utan och innan – deras form, storlek och egenskaper – är avgörande för att vi ska kunna bygga en bil som passar deras behov. Range Rover är höjden av lyx och design hos Land Rover och även den modell som är optimalt anpassningsbar. Den måste vara lika utomordentligt bekväm för en lång, ung manlig passagerare som för en kort, äldre kvinna. Vår ambition är att skapa en trygg miljö som kunderna kan anpassa för att skapa sin egen perfekta personliga miljö – för att arbeta, vila eller ha roligt.

När arbetslivet kräver allt längre arbetsdagar är det uppenbart att vi behöver anpassa oss efter olika arbetsmiljöer om vi ska kunna få ut det bästa både av oss själva och av andra. Sir Cary förklarar:

-Med tiden är det inte bara vår relation till arbete som förändrats utan även de platser och utrymmen där vi arbetar. Det handlar om allt från kontor som påminner om produktionslinjer till öppna kontorslandskap och fler caféer med trådlös teknik som befriar de anställda från kontorsbås och erbjuder ett mer flexibelt arbetssätt. Det är just det sistnämnda, mer flexibla arbetssätt, som hela tiden krävs för att de anställda lättare ska kunna integrera arbete och privatliv.

För Cary Cooper är den viktigaste insikten med studien att chefer, oavsett var de väljer att utföra sitt arbete, anser att det är mycket viktigt att deras omgivning främjar kreativt tänkande för att de verkligen ska kunna prestera på topp. Han förklarar:

-Resultaten av denna forskning visar tydligt att arbetsplatsens miljö är mycket viktig för kreativt tänkande, och vi vet att det finns en stark koppling mellan kreativitet och ökad produktivitet. Därför bör organisationer – och anställda – göra allt de kan för att tillhandahålla eller finna dessa kreativa miljöer att arbeta i.


Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

32 736 körkort återkallades förra året

Eventuri – ny agentur för Ferrita

Starkt och gnistrande är de hetaste trenderna för dagens fordon enligt Axalta

Volvo Cars första klimatneutrala tillverkningsanläggning

Grönt ljus i EU för tallolja

Succé för nytt fordonsprogram i Lund – 10 nya platser i höst

Nyhetsbrev

Klagomålstoppen: Störst missnöje med köp av begagnade bilar

Arkiv

Försäljningsrekord av begagnade bilar

J BIL är störst i Sverige på Mazda

Ökad andel supermiljöbilar under 2017

Compilator följer GDPR – den nya dataskyddslagen

Dags att boka årets trevligaste branschfest -Motorgalan

Branschskola med sikte på framtidens arbetsmarknad

Snart dags för den "självkörande" verkstaden

Nexo är Hyundais nya bränslecellsbil

Lack och bilskador på Autogloben

Renault och Bilia öppnar showroom för elbilar

Toyota och Dassault Systèmes samarbetar kring digital marknadsföring

Sveriges bidrag till Battle of the Kings finns på MC-mässan i Göteborg

Nya arbetslampor från Philips

Spännande framtidsbransch söker nya stjärnor!

Bosch Car Service blir stödmedlem i SFVF

Felix Rosenqvist ny totalledare i Formel E efter seger i Marrakesh

Samsung satsar på elektronikdelar till bilar

Privatleasing fortsätter på en hög nivå

Över 500 olagliga verkstäder i Norge

Dansk elbil het på världens största elektronikmässa

Här är 4 nya bilmärken som vill in på världsmarknaden

Autoexperten storsatsar med nytt LDC i väst

Laddstationerna ger nya kunder

Bridgestone partner till de olympiska spelen

Årets mest lästa på Motormagasinet.se

Daimler köper fransk Über

PROVKÖRNING: Ford Kuga Vignale - vardags-SUV med guldkant

VW har problem med kväveoxider igen

5 historiska dieslar genom tiderna

Se alla Företagens egna nyheter

Kamremssats till 2,0 TDi

In-house kvalitetskontroll: För snabb respons och bra service

Navringar

Kardanaxlar till Kia

Uppgraderings-Kit till växellådorna TH700 & 4L60 GM

NTN-SNR - ett innovativt företag

Ny axel till Honda Civic

ABS-sensorer: Marknadens bäst täckande program och troligen den lägsta reklamationsprocenten

Multirem med stor bredd

Världspremiär Autogloben A07

Hjullager till Ford och Jaguar

Nytt LED Extraljus från Avelux

Kostnadsfritt kunskapsseminarium i Göteborg 7 februari

Ny sensorbroschyr ger dig en översikt över Triscans omfattande sensorprogram

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

Drivaxel till Renault Espace

Kardan till Jeep Cherokee

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

Kamremssats till VW och Skoda

Triscan vinner priset som Årets Leverantör på Auto Awards 2017

Nya ABS-ringar

Ny EVO-axel

Ny Quattroknut

Fler nya Volvo-axlar

Hjullager till Volvo XC90

Sänd till en kollega

0.308